Gıda alerjilerinin nedeni tam olarak anlaşılamasa da, 21. yüzyılda patlayıcı bir artış yaşandı. Buğday, inek sütü, yumurta, soya, kabuklu yemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi yaygın tetikleyicilerin yanı sıra, birçok meyve, sebze ve tohum da alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bazı insanlar biraya ya da kenevire bile alerjik olabiliyor.

Bu artış, birçok kişinin potansiyel olarak ölümcül reaksiyonlardan kaçınmaya çalışmasıyla sağlık hizmetlerine ve yaşam kalitesine yönelik bir yük getiriyor.

Ancak, yeni tedavilerin geliştirilmesi, insanların gıda ve diğer tetikleyicilere karşı alerjik reaksiyonlarından kaçınmalarına yardımcı olabilecek bir umut kaynağı olarak görülüyor.

Şubat ayında FDA, fıstık alerjisi için ilk ilacı onayladı, ancak bu ilaç yalnızca bir başlangıç olarak görülüyor. İlacın maliyeti yüksek ve etkisinin geçici olması, her iki ila dört haftada bir enjeksiyon yapılmasını gerektiriyor.

Aşırı sıcaklar sinirlendiriyor Aşırı sıcaklar sinirlendiriyor

Bir başka ilaç adayının denemesi ise Novartis tarafından kısa süre önce sonlandırıldı, ancak şirket bu yıl içinde yeni bir deneme başlatmayı planlıyor.

Tayvanlı United BioPharma şirketinin UB-221 adlı ilacı ise egzamaya karşı test ediliyor ve uzmanlar, bu ilacın gıda alerjilerinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyorlar.

Editör: Elif Erbay