Kış aylarında öksürük, birçok insanın merak ettiği ve rahatlamak istediği bir sorun haline geliyor. Öksürüğün geçmesi ve bu duruma iyi gelecek yöntemler hakkında bilgi almak isteyenler için ayrıntılı bir rehber hazırladık. Öksürük nasıl geçer, ne iyi gelir sorularının yanı sıra, kuru öksürüğün nedenleri de vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Evde uygulayabileceğiniz birkaç öneriyi içeren pratik bilgilerle sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastalıkların artması kaçınılmaz hale geliyor. Günlük yaşantımızda maruz kaldığımız okul, iş ve toplu taşıma gibi ortamlar, hastalıklara yakalanma riskimizi artırıyor. Özellikle son zamanlarda yaşanan salgınla birlikte, hastalık sonrası geçmeyen öksürük veya kuru öksürük konuları oldukça önem kazandı. Peki, öksürük nasıl geçer, ne iyi gelir? Kuru öksürük nedenleri neler? Evde kendi uygulayabileceğiniz yöntemlerle ilgili birkaç öneriyi sizler için derledik. Detaylar haberimizde...

Kuru Öksürük Nasıl Geçer

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen burun akıntısı, boğazı tahriş ederek öksürüğe neden olabilir. Su, bu akıntıyı sulandırarak boğazın tahriş olmasını önleyebilir veya hafifletebilir. Aynı zamanda yeterli su içmek, boğazın daha nemli kalmasına yardımcı olarak öksürüğün hafiflemesine katkıda bulunabilir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

2 çay kaşığı bal, ılık su ve limon karışımından hazırlanan sıcak çay, öksürüğü azaltmada etkili olabilir.
Toz karabiber meyvesini demleyerek gargara yapmak da öksürüğe karşı faydalı olabilir. Ayrıca, tane karabiberi ılık suda demleyip içerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içinde günde 2-3 tatlı kaşığı tüketmek, tahriş etkisini azaltmada yardımcı olabilir.
Toz halindeki zencefili 1 bardak kaynamış suya ekleyip içerisine tarçın ve karanfil taneleri ilave ettikten sonra 5-6 dakika demlemeye bırakarak bal ekleyip içebilirsiniz.

Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın' Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın'

Kuru Öksürük Neden Olur?

Kuru öksürük, genellikle boğazda tahriş veya iltihaplanma sonucu gelişen bir öksürük türüdür. Bu tür öksürüğe neden olan yaygın etkenler arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, sigara kullanımı, çevresel faktörler, ilaç yan etkileri ve solunum yolu enfeksiyonları bulunabilir.

Öksürüğü Nasıl Geçiririz?

Soğuk algınlıkları bakteriyel kaynaklı ise, antibiyotik ilaçlardan faydalanmak mümkündür. Ancak, bal, zencefil, sıcak bitki çayları, tuzlu su gargarası, bol su içme ve sıcak duş almak gibi doğal yöntemler kuru öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir.
Eğer kuru öksürük devam ederse veya kronik bir rahatsızlığınız varsa, ilk olarak doktora görünmenizi öneririz.