Gayrimenkulde hisseli satış beklemede! Gayrimenkulde hisseli satış beklemede!

Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışın ardından, mevduat faiz oranlarında gözle görülür bir yükseliş yaşandı. Özellikle 1-3 aylık TL mevduat faizi, yüzde 55.66'ya kadar ulaşarak, vatandaşların dikkatini çekiyor. Bu yükselişle birlikte, 100 bin TL'lik bir mevduatın bir kamu bankasında değerlendirilmesi durumunda günlük 91 liraya kadar net kazanç sağlanabiliyor. Kısa vadeli mevduat hesaplarında, net kazanç 32 günlük vadede 3 bin 800 ila 3 bin 986 TL arasında değişiyor. Özel bankalar ise 100 bin liralık mevduata 32 günlük vadede 4 bin 500 TL'nin üzerinde kazanç sağlayabiliyor.

Bankaların Faizler

Ancak, yüksek mevduat faizleri beraberinde kredi faizlerinde de artışa neden oldu. İhtiyaç kredisi faiz oranları son bir haftada sert bir artış göstererek, 22 yılın zirvesine ulaştı. Kamu bankalarında geçen hafta yüzde 4.24 olan ihtiyaç kredisi aylık faizi 4.4'e yükselirken, özel bankalarda ise bu oran yüzde 5'i aştı. Bu artışlar, ekonomiye kredi maliyetlerinde yük getirerek tüketicileri ve işletmeleri olumsuz etkileyebilir.

Bankaların Faiz Oranları

Önde gelen ekonomi uzmanlarına göre, mevduat faizlerindeki yükselişin devam etmesi ve önümüzdeki dönemde yüzde 60'a veya üzerine çıkması bekleniyor. Ancak, piyasa oyuncuları, faizlerin yılın son çeyreğinde bir miktar gerilemesini bekliyorlar. Bununla birlikte, bankalar arasında mevduat rekabetinin artmasıyla mevduat faizlerindeki artışın daha da hızlanabileceği belirtiliyor.

Editör: Elif Erbay