Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanı Vasilis Palmas ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulunan Dendias, Atina'nın ABD ile yeni nesil "Constellation" tipi fırkateynlerin ortak üretimine ilişkin görüşme yaptığını aktardı.

Rusya, İngiltere’nin askeri ataşesini “istenmeyen kişi” ilan etti Rusya, İngiltere’nin askeri ataşesini “istenmeyen kişi” ilan etti

Yunanistan'ın, 7 "Constellation" tipi fırkateynin Yunanistan tersanelerinde üretilmesine ilişkin talebini ABD'ye bildirdiğini aktaran Dendias, ABD'nin Yunanistan'ın bu teklifine prensipte olumlu baktığını belirten bir mektubu Yunanistan Deniz Kuvvetlerine 16 Ocak'ta ilettiğini ifade etti.

Dendias, "Anlaşma sağlanması halinde Yunanistan bu programa en baştan, planlama aşamasında, Yunan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda katılabilir. Bu hem Yunan Deniz Kuvvetleri hem de Yunan tersane endüstrisi için büyük bir adım olabilir." dedi.

F35 İÇİN SIRAYA GİRMİŞTİ KONGRE ONAYI BEKLENİYOR

ABD, Yunanistan’a yönelik F-35A Lightning II savaş uçağı satışı için gerekli bildirimi yaptı. Kongre’nin onaylamasının ardından Yunanistan, F-35 uçaklarını alabilecek. Aynı gün içerisinde ABD, Yunanistan için F-35 ve Türkiye için ise F-16 Blok 70 savaş uçaklarına ilişkin yabacı askeri satış bildirimlerini yaptı. ABD Kongresi’nin onaylamasına müteakiben iki ülke, ilgili savaş uçaklarını tedarik edebilecek.

Yunanistan’a yönelik F-35 onayı, 8.6 milyar dolarlık bir tahmini bütçe ile 40 adet F-35A Lightning II savaş uçağının tedarikin kapsıyor. Tedarik kapsamında birçok elektronik-harp ve elektronik sistemin tedariki de gerçekleştirilecek. Öte yandan onay, herhangi bir mühimmatın satışını kapsamıyor.

Tedarik edilecek F-35A savaş uçakları, Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki mevcut F-4 ve Mirage-2000 savaş uçaklarının yerini alacak. Ancak teslimatların, 4 seneden önce başlamayacağı öngörülüyor.