Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ne (NIID) göre, 2023 yılında STSS teşhisi konan 941 kişi oldu. Bu, 2019'da belirlenen 894 vakalık rekoru geride bıraktı.

STSS, streptococcus pyogenes adı verilen ve daha çok A grubu streptokok olarak bilinen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteri, özellikle çocuklar arasında boğaz enfeksiyonuna yol açmaktadır. Ancak bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde enfeksiyon ölümcül olabilir.

Et Yiyen Bakteriye Dikkat, Vakalarda Rekor Sayıya Ulaşıldı (2)

Ayak parmaklarınızın şekli kişiliğinizi ele veriyor! Ayak parmaklarınızın şekli kişiliğinizi ele veriyor!

STSS'nin ilk belirtileri boğaz ağrısı, ateş, ishal, kusma ve uyuşukluktur. Ancak bazı hastalar çoklu organ yetmezliği veya solunum sorunları nedeniyle birkaç saat içinde hayatını kaybetti.

Bakteri, hastaların kaslarını çevreleyen bir doku bandının nekrozuna neden olduğu için et yiyen olarak adlandırılır. Bu bakteri genellikle normalde bakterilerin tespitinin yapılamadığı kan dolaşımına ve omurilik sıvısına girer. Bu da birçok organın işleyişinde ani bir düşüşe yol açmaktadır.

Et Yiyen Bakteriye Dikkat, Vakalarda Rekor Sayıya Ulaşıldı (1)

Enfeksiyon süreci hala bilinmemekle birlikte, bakterinin el ve ayaklardaki yaralar yoluyla hastalara bulaştığı bilinmektedir.

Sağlık uzmanları, STSS vakalarının artabileceği konusunda uyarmaktadır. Bu nedenle, bulaşıcı hastalıkları önlemek için elleri yıkamak ve yarayı temiz tutmak gibi normal önlemlerin alınması önemlidir. Ayrıca, belirtilerin normalden farklı görünmesi halinde derhal tıbbi tedaviye başlanması gerekmektedir.

Et Yiyen Bakteriye Dikkat, Vakalarda Rekor Sayıya Ulaşıldı

Editör: Haber Merkezi