Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini önceki %36 seviyesinden %38’e yükselttiklerini açıkladı. 2025 ve 2026 için tahminler %14 ve %9 seviyelerinde sabit kaldı. Karahan, sıkı para politikası duruşunun korunacağını ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik kararlı bir yaklaşım sergileneceğini belirtti.

Zirve yapacaklarını belirtti

Karahan, Mayıs ayında enflasyonun %75-76 seviyesinde zirve yapacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış beklendiğini ve gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerine geç ve yavaş gideceğini dile getirdi.

Enflasyon üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti

Yurt içi talepte dirençli bir durumun sürdüğüne değinen Karahan, net ihracatın büyümeye olan negatif katkısının azaldığını ve parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerinin çeşitli göstergeler üzerinden yakından izlendiğini vurguladı. Ayrıca, konut piyasasındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Dengeleyecek

Karahan, TL mevduatının payının arttığını ve tüketici kredi büyümesinin yavaşladığını, bu durumun talebi dengeleyeceğini söyledi. Ayrıca, rezervlerdeki artışa ve piyasa katılımcılarının enflasyonun düşeceğine dair inancının güçlü olduğuna işaret etti.

Bakan Göktaş açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırıldı Bakan Göktaş açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırıldı

Toplantıda, enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen sıkı para politikası ve makroihtiyati önlemlerle enflasyonun hedeflenen seviyelere düşürülmesine yönelik adımların devam edeceği mesajı verildi.