2003 yılında en düşük işçi emekli maaşının asgari ücrete oranı 1.47 iken, bu oran 2024 yılında 0.61'e düştü. Yani, en düşük işçi emeklisi maaşı asgari ücretten yüzde 39 daha düşük.

Simit fiyatlarında flaş gelişme! Simit fiyatlarında flaş gelişme!

En düşük memur emeklisi maaşı ise 2003 yılında asgari ücretin 1.87 katı iken, 2024 yılında 0.80'e düştü. Yani, en düşük memur emeklisi maaşı asgari ücretten yüzde 20 daha düşük.

Bağ-Kur emeklileri için en düşük maaş tutarı 10 bin liraya tamamlandığı için, bu grupta asgari ücrete oran daha yüksek. Ancak bu grupta da oran 2003 yılındaki 0.96'dan 2024 yılında 0.59'a geriledi.

Emekli Maaşının Asgari Ücrete Oranı Ne

Türkiye'de emekli sayısı 15 milyonun üzerinde. Bu emeklilerin büyük çoğunluğu işçi emeklisi.

Emeklilerin maaşlarının asgari ücrete oranının düşmesinin en önemli nedeni, enflasyon ve ekonomik büyümenin yarattığı gelir dağılımındaki bozulma.

Emekliye yüzde 5 ek zam Meclis'ten geçti Emekliye yüzde 5 ek zam Meclis'ten geçti

Emeklilerin maaşları, enflasyona karşı korunaklı bir şekilde artırılmadığı için, asgari ücrete oranları düşüyor.

Ekonomik büyümenin yarattığı gelir dağılımındaki bozulma da emeklilerin maaşlarını olumsuz etkiliyor. Ekonomik büyümeden en çok sermaye sahipleri yararlanırken, işçi ve emekliler bu büyümeden yeterince yararlanamıyor.

Bu durum, emeklilerin yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Emekli maaşları asgari ücretin altında kaldığı için, emekliler geçimlerini sağlamakta zorlanıyorlar.