MURAT BAYAR


Seçimlerden sonra, piyasa dostu ortodoks politikalar sürdürme mesajını sözlü ve Merkez Bankası'nın faiz arttırımı ile ileten ekonomi yönetimi, ilk raundu kazandı.
Yine ortodoks politikalar doğrultusunda, "Vergi Reformu" çalışması yapıldığı belirtildi. İşsizlik rakamlarının da yüzde 9,6 olarak açıklanması da mevcut konjonktürde başarı olarak sunuldu.
Moody's'in Türkiye'ye olası bir not artırımı sürecinde, Şimşek Türkiye'ye uluslararası sermayenin de gelmekte olduğu mesajını verdi!

KOZANOĞLU: İŞSİZLİK RAKAMLARI DÜZELTİLMELİ!
Samimi Haber'e bilgi veren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, işsizlik yüzde 10 ve altında kaldığında bunun başarı olarak sunulduğunu, oysa Türkiye'nin 9,6'lık işsizlik rakamının Avrupa'ya göre yüksek bir oran olduğunu anımsatıyor.
Her 100 kadının 30,8'inin çalışabildiğini yine 15 yaş üstü çalışabilir nüfusun yüzde 48'inin istihdam edilebildiğine işaret ederek, "Genel istihdam verimiz de, kadınların işgücüne katılma oranı da düşük oranda kalıyor." dedi.
Kozanoğlu, atıl işgücünün bu ay yüzde 1,7 sıçrayarak çok yüksek bir oranda seyrettiğine işaret ederken, "İş aramaktan umudunu kesenlerin oranı ise yüzde 24,2 seviyesinde" sözleri ile ekonomide yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

"SERVET VERGİSİNİ SİYASET VETO EDER!"
Yine Samimi Haber'e konuşan, Prof. Dr. İzzettin Önder, Türkiye'de bir servet vergisi ihtiyacının açık olduğunu, buna karşılık seçimlere doğru, siyaseten böyle bir karar alınamayacağını kaydetti.
Bu teoriye Samimi Haber Yazarı Selçuk Geçer gibi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'da katılıyor.

2022'DE DOLAYLI VERGİLER YÜZDE 65'E DÜŞTÜ!

Prof. Dr. Kozanoğlu, son atılan adrımların dolaylı vergileri azaltmaya yönelik olduğunu belirtti.
"Geçtiğimiz yıl dolaylı vergiler yüzde 65'e kadar düşmüştü. Bu yıl ki, akaryakıt zamları ile yine artmaya başladı.

Türkiye'de birikmiş olan servet vergisi uygulamasını yürürlüğe koyacak bir perspektif maalesef yok."

TÜKETİCİ KREDİ FAİZLERİ ARTMAMALIYDI!

Tüketici kredilerinde faiz oranlarının arttığını belirten Kozanoğlu, "İhtiyaç kredilerinin geliri enflasyonun altında kalan sabit ücretlinin ayakta durmasında bir seçenekti. Kalkmamalıydı" diyor. 

BORSA, MOODY'S İLE REKOR TAZELEDİ!
Moody's'in “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” sözü de, haber yayına hazırlanırken, Borsa'nın 2 puana yakın primle 7.766 puanla yeni rekorunu getirdi!
Bununla birlikte, Moody's'in "Ortodoks politikalar sürerse" sözünün devamında, 2024 Mart'ında yapılacak seçimlere yönelik bir seçim politikası sürdürülmes riskine da atıf yapması nedense piyasalar tarafından görmezden gelindi.

"KARŞIDAN ESEN RÜZGARI ARKAMIZA ALACAĞIZ!"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun bir süre daha yükseldikten sonra aşağı çekileceğini belirtirken, "Karşıdan esen rüzgarlar destekleyici bir nitelik kazanacak" sözleri ekonomi kulislerini karıştırdı.

ABD İLE İLİŞKİLERDE DÜZELME Mİ?
Kulislerde, bu söz, kapalı kapılar ardında, körfez ülkeleri, ABD ve AB sermayesinin Türkiye'ye çekileceği şeklinde okundu.
Anımsanacağı üzere, Şimşek, önceki hafta bir bankanın ev sahipliğinde trilyon dolarlık bir masaya oturarak, Türkiye'yi anlatmıştı.
Şimşek'in masadan eli boş döndüğünü düşünürken, aslında Batı sermayesinin, yeniden Türkiye'ye dönmeye başladığının işaretleri de ortada!
Son 8 haftadır Borsa İstanbul'a yurt dışından girişler, artarak devam ediyor.


 
ÖNDER: ABD VE BATI SERMAYESİ GELİYOR!
Prof. Dr. İzettin Önder, "Karşıdan gelen rüzgarı arkamıza alacağız" sözünü, körfez ülkeleri gibi, ABD ve AB sermayesinin de Türkiye'ye gelmekte olduğu şeklinde okuyor.
ABD ve Avrupa sermayesinin Türkiye'ye gelmesi için, vergi yükünün sermayenin üzerinde olmaması gerektiğini kaydeden Önder, mesajın net olduğunu söylüyor:

"Zaten KDV'nin ÖTV'nin artırılması da sermaye üzerindeki verginin arttırılmaması olarak okunmalı.
Batı'ya, Siz gelin sermaye yatırımını yapın, denildi!"