Kayseri 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'ndan havalanan eğitim uçağı, iniş sırasında kontrolünü kaybederek ayçiçeği tarlasına düştü. Uçakta bulunan iki tecrübeli pilot, kazada şehit oldu.

Pilotların Kahramanlığı

Uçağın düştüğü tarlada aralarında çocukların da bulunduğu 20 mevsimlik işçi çalışıyordu. Görgü tanıklarının ifadesine göre, pilotlar son anda uçağın yönünü değiştirerek işçilerin hayatını kurtardı. İşçiler, "Uçak bize doğru gelirken pilotlar bizi fark etti ve üzerimize gelmemesi için yön değiştirdiler," dedi.

Şehit Pilotlar

Şehit Pilot Albay Uğur Yıldız, Hava Kuvvetleri'nde uzun yıllar görev yapmış ve jet motor sistemleri konusunda uzmanlaşmış bir pilottu. Şehit Pilot Albay Gökhan Özen ise 48 yaşında olup, 9 yaşında bir çocuğu vardı. Şehit Gökhan Özen'in ağabeyinin de pilot albay olduğu öğrenildi.

Kazanın Nedeni Araştırılıyor

CHP, Somali tezkeresine destek vermeyecek CHP, Somali tezkeresine destek vermeyecek

Kaza kırım ekibi, uçağın enkazı üzerinde titizlikle çalışmaya devam ediyor. Uçağın telsizle herhangi bir acil durum çağrısında bulunmadığı belirtiliyor. Eğitim uçuşlarında kullanılan bu tip uçaklarda fırlatma koltuğu sistemi bulunmadığı da açıklandı. Uçak, bakım sürecindeyken tecrübe uçuşları iki pilot tarafından yapılıyordu; biri manevra yaparken diğeri uçaktaki sistemlerin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ediyordu.

Kaza kırım ekibinin ön raporunun ardından bakım ve onarım işlemlerinde herhangi bir eksiklik ya da ihmal olup olmadığına dair kapsamlı bir inceleme yapılması bekleniyor.

Editör: Elif Erbay