Türkiye Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu liderliğinde Şişli'de toplanan emekliler, 'Emeklilikte insanca yaşam haktır' sloganıyla bir protesto eylemi düzenledi.

"Emekliler hesabı sandıkta soracak", "Saraya değil emekliye bütçe", "Kaynak var niyet yok" gibi sloganların atıldığı eylemde DİSK Emekli Sen Başkanı Cengiz Yavuz şunları söyledi:

İstanbul'da elektrik kesintisi ne zaman olacak? İstanbul'da elektrik kesintisi ne zaman olacak?

“Öncelikle taleplerimizden biri nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti. Oysa iktidar sağlık sisteminde özelleştirme politikası uyguluyor. Emeklileri sırtında yük olarak görenler, işçilere ‘daha çok çalışın daha az kazanın’ diyorlar. Emeklileri her gün biraz daha yoksullaştıranlar öğrencilerin barınma hakkına göz yumanlardır. Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Emekli aylıklarının sadece enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını istiyoruz. Bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılması yönünde bir talebimiz var.”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan "Avrupa’da ve Türkiye’de Emeklilerin Durumu" raporunun sonuçlarını açıkladı. Raporda öne çıkan detaylar şöyle:

  • Türkiye'de ortalama emekli aylığı, merkez Avrupa ülkelerinin yalnızca 6'da 1'i düzeyinde.
  • Türkiye'de emekli aylıkları, 2012 ve 2021 arasında Avro cinsinden yüzde 33.6 oranında azaldı.
  • 2012 yılında Türkiye'den daha düşük aylığa sahip 9 Avrupa ülkesi varken, bu sayı 2021 yılında 1'e düştü.
  • Emekli aylık ödemelerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı, 27 Avrupa Birliği ülkesinde ortalama yüzde 9.5 iken, Türkiye'de sadece yüzde 4.1.
  • 2002 yılında Türkiye'de emekli ve hak sahiplerinin aylıklarının ortalaması asgari ücretin yüzde 22 fazlası iken, 2023'te yüzde 26 altına düştü.
  • Ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH'ye oranı, 2002'de yüzde 46.4 iken, bugün yüzde 27.7'ye geriledi.
  • 2002 yılında çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 36.6 iken, Aralık 2023'te yüzde 55.3'e yükseldi.
  • SGK'de emekliler için yeterince kaynak var: Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı, 2002 yılında yüzde 61 iken, 2023'te yüzde 76.4'e ulaştı.

Emekliler, yapılan açıklamalar sonrasında ellerinde taleplerinin yazılı olduğu "sarı kartları" gösterdi. Taleplerinin karşılanmaması durumunda ise "kırmızı kartı" sandıkta göstereceklerini belirttiler.