Ebeveynlik geleneksel olarak büyümenin normal sonucu olarak kabul edilir. Olgunluğa ulaşmanın bir yan etkisi. Avrupa ve ABD'de yetişkinlerin yalnızca yüzde 10 ila yüzde 20'si çocuksuz kalıyor. Bazı durumlarda bu tesadüfidir. İnsanlar hiçbir zaman gelmeyecek olan ideal zamanı beklerler ve sonra artık çok geç olur.

Antinatalizm (doğum karşıtlığı), başka birini var etmenin etik açıdan yanlış olduğunu savunan felsefi görüştür. Gerekçeler, acı çekme ve seçim yapma konusundaki endişelere dayanıyor. Ve bu yalnızca modern bir tutum değil. MÖ 5. yüzyılın sonlarında yazan antik Yunan oyun yazarı Sofokles, bize şunu anlatıyor "hepsinden iyisi hiç doğmamış olmaktır, çünkü hayat iyilikten çok acı içerir."

Çağdaş doğum karşıtı argümanlar, acı ile onun yokluğu arasındaki asimetriye odaklanarak bir nüans katıyor. Her türlü acının yokluğu iyidir ama bu iyilik ancak hiç kimseyi var etmemekle elde edilebilir. Acının varlığı kötüdür ve her zaman yaşamın bir parçasıdır. Öyleyse neden pek çok kötü şeyin kesinliği yerine iyi bir şeyin kesinliğinden vazgeçesiniz ki?

Filozof David Benatar 2006 yılında Sofokles'ten ilham alan kitabında bu doğrultudaki en iyi bilinen çağdaş argümanı sunuyor: Hiç Olmamak Daha İyi...

İyi insanlar, çocuklarını acıdan kurtarmak için büyük çaba harcarken, çok azının, çocuklarının acılarını önlemenin tek garantili yolunun, bu çocukları başka bir dünyaya getirmek olmadığını fark etmesi ilginçtir.

Doğum karşıtlığının diğer versiyonları bunun yerine kimsenin var olmayı seçmediği gerçeğine odaklanır. Varoluş bize dayatılıyor. Ne yazık ki bu, ebeveynlerine "Doğmayı ben istemedim" diyen çok sayıda gencin aslında yetişmekte olan filozoflar olabileceğini gösteriyor.

Anti-doğumcu argümanlar, yaşam için pratik bir rehberlikten ziyade Oscar Wilde'den gelen bir şey gibi gelebilir. Bu onlara meydan okumayı zorlaştırıyor. Ancak popüler yanıtlardan biri, çürütmenin gereksiz olduğunu söylemektir.

Çocuk sahibi olmak resmin bir parçası olmaktan ziyade etiğin resmedildiği tuvalin bir parçasıdır. Etik tablo değişebilir ancak tuval isteğe bağlı değildir. İnsan yaşam tarzımızı yerinde tutar. Bireyler üremeyi ya da ürememeyi seçebilirler ancak ebeveynliği tamamen reddetmenin iyi bir toplumda yeri yoktur.

Platon'un Lysis'si ebeveyn bakımının iyi yönlerini belirlemekte zorlanır. Ana karakteri Sokrates, ebeveynlerine ne gibi faydalar sağladıklarını belirleyemeyen bazı genç erkeklere zor anlar yaşatır. Farkında olmadıkları şey, ebeveynliğin iyi yanlarının bir çocuğun büyüdüğünü ve olgunlaştığını görmeyi ve bu süreçte anlam bulmayı içerdiğidir.

Başkalarına özen göstermenin oynadığı rolün bu şekilde tanınması birçok dini gelenekte de mevcuttur; özellikle de hayatın acılarını ele alma biçimlerinde.

Budistler, diğer varlıklara yardım edebilecekleri umuduyla aydınlanmış insanların acılarla dolu bir dünyada yeniden doğuşunu kutlarlar.

Konfüçyüsçüler nesiller boyunca çocukların ebeveynlere ve büyükanne ve büyükbabalara bakabileceğini vurguluyor.

Her iki durumda da bakım, sosyal umudu sürdürecek şekilde iyi bir toplumu birbirine bağlar. Çağdaş sosyal ekonomide vergi mükelleflerinin genç nesli, çocuk bakımının yanı sıra yaşlı nesilleri de desteklemektedir.

Yokluk birçok kötü şeyi önleyebilirken, yeni insanlar geleceği geçmişten daha iyi kılma olanağını taşıyor. Geleceğe dair böyle bir umudu kaybetmek her açıdan korkunç olur.

Bunun yerine, var olmayan, doğmamış bir insanın uyguladığı seçim eksikliğine odaklanmak, ilginç felsefi bulmacalar üretir, ancak felsefi açıdan derin olanı atlar. Kadın bedeninin tüm insanların yaratılışının gerçekleştiği yer olması gibi bir mucize; her piyanistin, yankesicinin ve anti-natalistin başladığı yer.

Kadının doğum yapma gücü aynı zamanda karmaşık sosyokültürel kontrol biçimlerine karşı koyar ve pratik sorunları harekete geçirir: Yeni bir insanın aile üyesi kim olacak? Akrabalar ve toplumumuz doğru şekilde ilgilenecek mi?

Doğum yapıp yapmama konusunda son kararı kadınlar vermelidir. Aynı zamanda hayata anlam kazandırmak için arkadaşlarımızla, hayat arkadaşlarımızla ve çocuklarımızla hayatımızı paylaşıyoruz. Hayal kırıklığı, sevinç ve kayıp paketin bir parçasıdır. Ebeveyn sevgisini reddeden Schopenhauer bile aşırı ilgi gösterme ihtiyacını hissetti.

samimihaber çocuk sahibi olmak

Çocuk sahibi olmadan da sevebilir ve anlam bulabiliriz. Ancak ebeveynlik, anlamlı hayatlar yaşamaya çalışmanın en köklü yollarından biridir. Bazıları için işe yarayacak başka bir yol olmayabilir. Kişisel geçmişler herhangi birimizin çocuksuz eksik hissetmesine neden olabilir. Daha da rahatsız edici olanı, eğer çocuksuz kalırlarsa, insanların kendilerini başarısız hissetmelerine neden olabilir. Ve bu elbette kötü bir şey.