Oyların yüzde 64'ünün sayılmasıyla GERB'in güçlü bir liderlik elde ettiği görüldü. Fakat bu sonuçlar, ülkeyi son yıllarda rahatsız eden siyasi istikrarsızlığa son verme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. GERB'in ardından, büyük ölçüde Bulgaristan'daki büyük etnik Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi (MRF) yüzde 15,89, Batı yanlısı Değişime Devam Ediyoruz bloğu (PP) yüzde 15,08 ve aşırı milliyetçi Diriliş partisi yüzde 14,33 oy aldı.

Fas’ta İsrail karşıtı paylaşıma 4 yıl hapis cezası verildi Fas’ta İsrail karşıtı paylaşıma 4 yıl hapis cezası verildi

Bu durum, GERB'i ülkeyi Avrupa Birliği'ne daha derinden bağlayacak reformları uygulayabilecek bir hükümet kurma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor. Mart ayında, GERB ve PP koalisyonunun yargı reformları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle sadece dokuz ay sürebilmesi, mevcut siyasi istikrarsızlığın derinliğini gözler önüne serdi.

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ

GERB lideri Boyko Borissov, seçim sonuçlarının ardından Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Hiç kimse başkalarının yardımını kabul etmeden başarıya ulaşamaz. Kendimize güveniyoruz ve bu yardımı şükranla kabul ediyoruz. Teşekkürler GERB! Bizi destekleyen herkese teşekkür ederiz!” ifadelerini kullandı. Borissov, 2021'de kitlesel yolsuzlukla mücadele protestolarının ortasında iktidarını kaybetmeden önce on yıldan fazla bir süre ülkeyi yönetmişti.

Al Jazeera'den Um-e-Kulsoom Sharif, önceki hükümetlerin "ekonomik ve demografik kriz gibi konuları ele almak şöyle dursun, bir koalisyonu bir arada tutmayı bile" başaramadığını belirtti. Bu durum, halk arasında güvensizlik ve yorgunluğun artmasına yol açtı. Pazar günkü seçimlere katılım, komünizmin sona ermesinden bu yana en düşük seviyedeydi; halkın yalnızca yüzde 30'u oy kullandı.

SEÇİMLERDEN BIKTIK

72 yaşındaki emekli Margarita Semerdzhieva, başkent Sofya'daki bir seçim merkezinin önünde yaptığı açıklamada, "Seçimlerden bıktık ve ülke için biraz istikrar ve biraz refah istiyoruz" dedi.

Pazar günkü oylamalar, GERB'in en fazla desteği aldığı Bulgaristan'ın Avrupa Parlamentosu temsilcileri için yapılan seçimlerle birlikte gerçekleştirildi. Bu sonuçlar, ülkenin siyasi geleceği için belirsizlik ve zorlukların devam edeceğini gösteriyor.

Editör: Elif Erbay