1968 yılında Beypazarı Tacettin Köyü'nde dünyaya gelen Tuncer Kaplan, eğitim hayatına Beypazarı'nda başlamış ve ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini tamamlamıştır. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü'nden Onur Öğrencisi olarak mezun olduktan sonra, Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde Siyasal İletişim alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır.

Tarım, Ticaret, Sigorta Sektörü ve Kamuda Yöneticilik gibi alanlarda faaliyet göstermiştir. 2009-2014 yılları arasında BELSO A.Ş.'de Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Aynı zamanda Ankaralılar Derneği Onur Kurulu üyesidir.

Siyasİ Kariyeri

Siyasi kariyerine 1993 yılında başlayan Kaplan, Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanlığı ve İlçe Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştur. 1998 yılında Fazilet Partisi İlçe Başkanlığı görevini üstlenmiş, ardından AK Parti Ankara İl Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Belediye Meclis Üyeliği gibi önemli görevlerde yer almıştır. 2006 yılında AK Parti Beypazarı İlçe Başkanlığı'na seçilmiştir.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti Beypazarı Belediye Başkan Adayı olan Tuncer Kaplan, %52 oy alarak Beypazarı Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Aynı başarıyı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de göstererek Cumhur İttifakı Beypazarı Belediye Başkanı olarak tekrar göstermiştir.

31 Mart 2024 Yerel seçimler AK Parti Beypazarı Belediye Başkan Adayı Tuncer Kaplan oldu.