İstanbul göçmeni bir Türk ailesinin çocuğu olarak 6 Mart 1967 tarihinde Batı Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Siegen kentinde doğan Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamladı.

BioNTech'in kurucusu Özlem Türeci'ye göre Kovid-19 birkaç yıl daha aramızda  olacak

Meslki Kariyeri

2001 yılında Mainz kentine taşındı. Mainz Üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını, Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe "ganimet" kelimesinden esinlenerek "Ganymed" adını verdikleri firmada sürdürdü. Kendisi gibi Türkiye göçmeni olan meslektaşı Uğur Şahin ile 2002'de evlendi. Çift, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Özlem Türeci, 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. Şirketin 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı bulunmaktadır ve başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine odaklanmıştır.

 Uğur Şahin ve Özlem Türeci AB'nin 'ilham verenler' listesinin başında |  Euronews

Covid aşısını buldu

COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte, BioNTech şirketi koronavirüs aşısı geliştirmeye yönlendi. Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. ABD ilaç şirketi Pfizer, BioNTech ile iş birliği yaparak geliştirilen COVID-19 aşısının (BNT162) %90 başarı elde ettiğini 9 Kasım 2020'de duyurdu. Bu aşı çalışmaları, pandeminin seyrini değiştirecek önemli bir adım olarak kabul edildi.