Mustafa Sarıgül, 15 Kasım 1956 tarihinde dünyaya geldi. Süleyman ve Seher Sarıgül'ün torunu olarak, baba tarafından Hakkı Sarıgül ve anne tarafından Ayşe Ateş Sarıgül'ün oğludur.

Mustafa Sarıgül, Güngören Köyü İlkokulu'nda eğitimine başlamış, ailesinin İstanbul'a göç etmesi üzerine İstanbul'da eğitimine devam etmiştir. Lise eğitimini Zincirlikuyu İsov Yapı ve Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun olmuştur.

İlk eşi Hülya Köksaloğlu, 1980 yılında öldürülen milletvekili Abdurrahman Köksaloğlu'nun tek kızıydı. Bu evlilikten Abdurrahman Emir adında bir oğlu olan Sarıgül, eşi 1985'te vefat ettikten yaklaşık 8 yıl sonra 1993 yılında Aylin Kotil ile evlendi. Haziran 2008'de ise boşandılar. Aylin Kotil'den biri olmak üzere toplam iki çocuğu bulunmaktadır. Sarıgül, çalışma hayatına Kağıthane Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü'nde devam etti. Daha sonra kamu görevinden ayrılarak ticaret yapmaya başlamıştır.

Mustafa Sarıgül kimdir? CHPden milletvekili adayı olan Mustafa Sarıgül kaç  yaşında? - Seçim Haberleri

Siyasi Kariyeri

Mustafa Sarıgül, siyasi kariyerine Cumhuriyet Halk Partisi Şişli İlçe Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başladı. Daha sonra Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Sekreterliği, Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, ilçe başkanlığı, il başkan yardımcılığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Bu süreçte CHP Kurultay Delegesi olarak Şişli İlçesi'ni temsil etti.

1987 Genel Seçimleri öncesinde yapılan ön seçimde en yüksek oyu alarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden TBMM 18. Dönem İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Türkiye'nin en genç milletvekili olarak görev yaptı. TBMM'de Başkanlık Divanı Üyeliği, Türk Parlamenterler Birliği Üyeliği, Türk-Alman Parlamento Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli görevlerde bulundu. Ayrıca, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Üyeliği, Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Asbaşkanlığı gibi spor ve kültür alanlarında da etkinlik gösterdi.

Mustafa Sarıgül Kimdir, Kaç Yaşında? Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa  Sarıgül Nereli, Eğitimi Ne?

1994'te ilk kez aday olduğu ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı'nı, Demokratik Sol Parti adayı olarak katıldığı 1999 Yerel Seçimleri'nde kazanarak görevine başladı. Şişli Belediye Başkanlığı sırasında birçok devlet başkanı tarafından ziyaret edilen Sarıgül, Romanya Cumhurbaşkanı tarafından üstün hizmet madalyası ile ödüllendirildi. 2002'de DSP'den istifa ederek Yeni Türkiye Partisi'ne katıldı, ancak partinin siyasi arenada başarılı olamaması nedeniyle 2003'te ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçti.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde CHP'den aday olduğu Şişli Belediye Başkanlığı'na yurttaşlar tarafından ikinci kez seçildi. Ancak CHP liderliğine aday olduğu 2005 kurultayında Deniz Baykal'a karşı kaybetti. Daha sonra CHP'den ihraç edildiği gerekçesiyle partiden ayrıldı. 24 Mart 2005'te CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından "Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği" gerekçesiyle CHP'den ihraç edildi.

Mustafa Sarıgül ortaya çıktı yeniden aday mı oluyor? - Internet Haber

Mustafa Sarıgül, 2008'de kaybettikten sonra Kasım 2008'de Demokratik Sol Parti'ye katıldı. Yeniden DSP'ye katılması sırasında "Halkçı Sarıgül" sloganları atıldı, ancak bu durum DSP'li bazı milletvekillerinin ve Kurucu Genel Başkan Rahşan Ecevit'in tepkisine neden oldu. Ecevit, parti yönetimine DSP'nin adını değiştirmelerini önerdi. 2009 Yerel Seçimleri'nde DSP'den Şişli belediye başkanlığı için üçüncü kez aday oldu. Bu sefer "Sevgi Kazanacak" sloganıyla yüzde 55 oy alarak bir önceki seçime göre oy oranını azalmasına rağmen üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına seçildi.

Sarıgül, Türkiye'de yeni bir değişimci partiye ihtiyaç olduğunu düşündüğü için yeni parti kurma çalışmalarına başladı. Temmuz 2009'da DSP'den istifa etti ve 2009'da Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı. Ancak 2010'da yaptığı basın toplantısında Türkiye Değişim Hareketi'nin parti olmayacağını ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğindeki CHP'yi destekleyeceğini açıkladı.

Türkiye Değişim Partisi Kurucusu: Mustafa Sarıgül Kimdir?

31 Ekim 2013'te CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile birlikte yaptığı basın toplantısında yeniden CHP'ye katıldığını açıkladı. 2 Kasım 2013'te partiye geri döndü ve 2014 yerel seçimlerinde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu, ancak başkanlığı AK Parti adayı Kadir Topbaş'a 7 puan farkla kaybetti.

Mustafa Sarıgül, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde DSP İstanbul Şişli Belediye Başkan Adayı oldu. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde CHP'den 28. Dönem Erzincan Milletvekili olarak seçildi.