Asım Balcı, 1971 yılında Çorum Osmancık'ta dünyaya geldi. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini ABD'deki University of Kentucky'de tamamladı. Akademik kariyerine devam ederek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak doktora çalışmalarını 2002 yılında tamamladı.

Muğla Üniversitesi İİBF’de Yardımcı Doçent olarak görev aldıktan sonra, 2003-2007 yıllarında Sağlık Bakanlığı'nda bakan danışmanı olarak ‘sağlıkta reform ve yeniden yapılandırma çalışmaları’ kapsamında görev üstlendi.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Asım Balcı, 2007-2010 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı TÜRKSAT’da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) kuruluş aşamasında kamu kurumlarının e-Devlet sistemine entegrasyonu, dijital dönüşüm ve içerik yönetimi konularında yöneticilik yaptı.

2010-2013 yılları arasında Ankara Kalkınma Ajansı Kurucu Genel Sekreterliği görevini üstlenen Balcı, Ankara'nın merkezi ve ilçelerinde bir dizi projeye liderlik etti, bölgesel kalkınma, yenilikçilik, teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürün ve hizmet geliştirme, kırsal kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttü.

2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilen Asım Balcı, strateji geliştirme, inşaat-emlak ve Yeğitek’ten sorumlu müsteşar yardımcısı olarak çalıştı.

Siyasi Kariyeri

2 Mayıs 2014- 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Balcı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ak Parti Altındağ Belediye Başkanı olarak %64.4 oy oranıyla seçildi.