Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay dosyasında, tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu, ikinci kez görüştü. 

AYM, bugünkü gündem toplantısında Gezi Parkı davası nedeniye 18 yıl hapsi istenen, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci bireysel başvuruyu inceleyerek karara bağlamıştı.

İHLALE İLİŞKİN KISA KARAR TAMAMLANDI

Anyasa Mahkemesi kararında, Anayasa'nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline ise oy çokluğuyla karar verildi. Bu görüşe 3 üye katılmayarak karşı yönde görüş bildirdi.

AYM'nin kısa kararı, tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemler için de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

KARARIN GEREKÇESİ SONRA YAZILACAK

Alınan kararda, "Başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle, başvurucuya talebiyle bağlı kalınarak net 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Anayasa Mahkemesi, kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’ndan hakkında 18 yıl hapis cezası verilen ve Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın, bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüştü. Can Atalay’ın "Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "Kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verilmişti.