Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Arslan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen Akademi Söyleşileri kapsamında hâkim ve savcı adayları ile bir araya geldi.

Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan Salonu'nda konuşma yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan, yargı ve hukukun temel fonksiyonunun, bireyin hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğuna değindi. 

"UZAKTAN KUMANDALI YARGIÇ OLMAZ" 

AYM Başkanı Zühtü Arslan, adaleti tesis etmeyen devletlerin uzun süre var olamayacağını, "her şeyi yerli yerine koymak" suretiyle adaleti tecelli ettirmenin hakim ve savcıların görevi olduğunu aktardı. Hakim-savcı adaylarına mesleki anlamda tavsiyelerde bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini belirterek, "Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz" diye konuştu.

"ADALETİN OLMADIĞI DEVLET AYAKTA KALAMAZ"

Bütün yargı düzenlerinin ortak paydasının, hukuk devleti olduğu ifade eden Zühtü Arslan, adaleti tesis etmeyen devletlerin uzun süre var olamayacağını vurguladı. AYM Başkanı Arslan "her şeyi yerli yerine koymak" suretiyle adaleti tecelli ettirmenin hakim ve savcıların görevi olduğunu hatırlattı.

"VİCDAN ESARET AKIL İSE VASİYET KABUL ETMEZ" 

Hakim ve savcı adaylarına meslekle ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'ın "vicdan esaret, akıl ise ise vesayet kabul etmez" diyerek "Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz" vurgusu dikkat çekti.