Milyonlarca çalışanı etkileyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, 2024 asgari ücret zammının yılda bir kez belirleneceği ve kulislerde 15,500 TL ile 18,000 TL arasında konuşulan rakamlarla şekillenebileceği konuşuluyor. İşveren kesimi ise asgari ücret desteğinin artırılmasını talep ediyor. Yeni asgari ücret zammının belirlenmesi için 4 toplantı yapılması planlanırken, alınan kararın Resmi Gazete'de 31 Aralık'a kadar yayımlanması bekleniyor.

TÜRK-İŞ 'KIRMIZI ÇİZGİ'SİNİ AÇIKLADI

İşçi ve işveren kesimi temsilcilerinin katılacağı 4 toplantı sonunda ortak bir anlaşma sağlaması beklenirken, Türk-İş tarafı açlık sınırını 14,025 TL olarak açıklamış ve bu rakamın altında bir pazarlığa girmeyeceklerini belirtmişti.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 18 BİN TL İDDİASI

2024 asgari ücret zammı için kulislerde pek çok rakam konuşulmaya başlandı. 15,500 TL ile 18,000 TL arasında bir rakamın belirlenmesi beklenirken, öne çıkan rakamlar arasında en çok dikkat çeken ise 17,000 TL oldu.

BEKLENTİLER YÜKSEK

Yapılacak zamda yılda bir kez olması ve Mart ayında yerel seçimlere gidilecek olması nedeniyle beklentiler de yükselmiş durumda.

PAZARLIKLAR 'ZORLU' GEÇEBİLİR

Bu yılki asgari ücret zam pazarlığının zorlu geçmesi beklenirken, sonucun oy birliğiyle alınamayabileceği konuşuluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplam 15 üyeden oluşuyor; işçi tarafı 5, işveren tarafı 5 ve hükümet tarafı da 5 üye ile temsil ediliyor. İktidar, bir taraf ile anlaşarak yeni asgari ücreti belirleyebiliyor.

İLK TOPLANTI YARIN

İşçi kesimini temsilen zam pazarlığına katılacak olan Türk-İş, toplantılara 4 asgari ücretli işçi ile katılacak. Yarınki ilk toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un açılış konuşmalarını yapmaları bekleniyor.

İŞVEREN DESTEK İSTİYOR

Öte yandan halen sigortalı işçi başına işverenlere verilen 500 TL asgari ücret desteğinin ise artılması talep ediliyor.