Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine göre altı aylık enflasyonun yüzde 37,76 olacağı tahmin ediliyor. Bu yüzde dikkate alınırsa net asgari ücret 15 bin 707 lira civarına çıkacak.

Refah payının eklenmesiyle bu oranın artacağı düşünülüyor. Ocak ayında memur maaşlarına enflasyondaki fark nedeniyle yüzde 50 civarında zam yapılması beklenirken, artışın asgari ücrete de yansıyacağı söyleniyor.

asgari ücret ne kadar olacak

Bu durumda yeni asgari ücretin 17 bin 103 liraya çıkması bekleniyor. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 17 bin 803 lira olduğu vurgulandı. Bu tutarın net asgari ücret olarak uygulanması halinde artış yaklaşık yüzde 56,13 oluyor. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? 2024 asgari ücret zammı yüzde kaç olacak? Asgari ücrette zam tablosu nedir? İşte detaylar…

asgar, ücret maaş tablosu

SGK UZMANINDAN KRİTİK DEĞERLENDİRME

Sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz bu konuyla ilgili tahmin ve hesaplamalar yaptı. Yılmaz, "Tabii ki enflasyon burada belirleyici bir faktör. Enflasyonla ilgili yıl sonu tahminleri mevcut" diyerek konuşan uzman, "Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 62 gibi bir seviyeye ulaşırsa, 2023'ün son 6 ayı için enflasyon yüzde 35,26 olarak hesaplanacak.

Bu durumda asgari ücret 15.422 liraya yükselecek. Yüzde 65'lik bir yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 37,77'lik bir artışa işaret ediyor. Net asgari ücret rakamı 15.708 liraya çıkacak. Yüzde 68'lik bir zam durumunda ise 6 aylık enflasyon yüzde 40,26'lık bir artışla 15.992 liraya yükselecek" dedi.

asgari ücret-2

REFAH PAYI OLACAK MI?

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, refah payının önceki dönemlerde 5-8 puan aralığında verildiğini anımsatarak, “Kabaca yüzde 40’lık zamma yüzde 10 refah payı verdiğimizde 17.103 TL sınırına ulaşmış olacak.

Burada enflasyon referans rakamımız ise enflasyonun da üzerinde bir rakam olması lazım ki buradaki vatandaşımız ezilmesin. Benim şahsi tahminim yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir açıklama olacağıdır. Rakamın 16 bin ila 17.103 lira arasında olması muhtemel gözüküyor" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Artık tüm gözler asgari ücret toplantısına çevrildi. Çoğu kişi asgari ücret toplantısı ne oldu, bitti mi? Asgari ücret toplantısı hangi gün? Sorularına yanıt aramaya başladı. 

Z kuşağı hem daha borçlu hem daha az kazanıyor Z kuşağı hem daha borçlu hem daha az kazanıyor

Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği asgari ücret zammında kritik toplantının tarihi netlik kazandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 1 Aralık'ta gerçekleştirecek.