Resmi Gazete'nin bugün yayınlanan kararına göre, Adana 4. Tüketici Mahkemesi, baktığı bir davada "Sigortacı, sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir" düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvurdu.

Anayasa Mahkemesi'nin, kişinin aracını sattığı anda araç üzerindeki mülkiyet hakkının sona ermesine rağmen sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam etmesi ve kusuru olmadığı hallerde dahi tazminat sorumluluğunun bulunabileceğine dair düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ederek iptal ettiği belirtiliyor. Mahkeme, bu iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.

İstanbul'da Atatürk portresi İstanbul'da Atatürk portresi

Kararın Gerekçesi

Yüksek Mahkeme'nin iptal kararında, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği belirtilerek, eski araç sahibinin yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun bulunmadığı vurgulanmıştır. Kararda, aracın yeni sahibinin belirtilen 15 günlük sürede üçüncü kişilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceği aktarılmış ve bu durumun "oldukça ağır bir müdahale" niteliği taşıdığı belirtilmiştir.

Mahkeme kararında, motorlu araçların satış veya devir işlemi sonrasında yeni işleten tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması şartının Anayasa'ya aykırı olmadığı değerlendirilmiştir. Ancak, kişinin üzerinde hukuki ve fiili olarak denetim ve kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulmasının bir zorunluluk olmadığı vurgulanarak, aracın devriyle birlikte sigortalının araç üzerindeki kontrol ve denetim yetkisinin sona erdiği ve yeni işletenin üçüncü kişilere vermiş olduğu zararlardan sorumlu tutulmasına imkan tanıyan kuralların gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır.