Benzin ve motorinde indirim var mı? Benzin ve motorinde indirim var mı?

Trafik kazalarının ardından araçlarda meydana gelen değer kaybı, sürücülerin gündemindeki önemli konulardan biri haline geldi. Kusursuz sürücülerin dikkatsiz diğer sürücüler yüzünden maruz kaldığı bu durum, trafik sigortası kapsamında da değerlendirilmeye başlandı.

Tramer sistemi üzerinden belirlenen kusur oranlarına göre, kusursuz olan sürücüler araçlarının onarımını tamamladıktan sonra karşı tarafın sigorta şirketinden değer kaybı tazminatı talep edebiliyor. Ancak, ülkemizde bu tür taleplerin düşük kalması, sürücülerin ekstra masraf yaşamamak adına taleplerini gözden geçirmelerine neden oluyor. Kusurlu tarafın cebinden çıkmayan bu tazminatlar, sigorta şirketleri tarafından ödeniyor.

Değer kaybında yapılacak formül belirlendi

Değer kaybı tazminatı için aracın modeli ne olursa olsun başvuru yapılabilmesi önemli bir adım. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bu konuda belirlediği formül ise dikkate değer.

Aracın değer kaybının hesaplanmasında aracın modeli, kilometresi, piyasa değeri, kullanım durumu gibi faktörlerin yanı sıra hasar nedeniyle değişen parçanın değeri de önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede adil bir değerlendirme yapılması ve tazminatın hak sahibine uygun şekilde ödenmesi amaçlanmaktadır.

Değer kaybını eksper belirleyecek

Değer kaybı tazminatı için sigorta şirketinin belirlediği eksper, hasarlı aracı inceleyerek değer kaybı hesaplamasını yapıyor. Bu hesaplama genellikle aracın modeli, kilometresi, piyasa değeri, kullanım durumu gibi faktörleri içeren bir formül üzerinden yapılıyor. Eksper, hesaplamayı tamamladıktan sonra sigorta şirketine raporunu sunuyor. Sigorta şirketi, raporu inceledikten ve tazminat miktarını belirledikten sonra ödeme gününü ve şeklini belirleyerek mağdur tarafa ödemesini yapıyor. Ödemeler genellikle banka hesabı aracılığıyla nakit olarak yapılıyor.

Tüm hasarlar için ödeme yapılıyor

Aracın en basit onarımı yapılacak parçasından en ağır hasarlara kadar ödeme yapılıyor. Örnek vermek gerekirse tamponunuzda oluşan bir çizik için de değer kaybı tazminatına başvurabilirsiniz. Aracınız çok eski ya da yüksek kilometreli olsa da başvurabiliyorsunuz.

Tazminat nasıl alınacak?

Trafik kazası anında oluşturulan tüm evrakları kaybetmemek önemlidir. Başvuru yaparken gereken belgeler arasında hasar ekspertiz raporu (eksper tarafından dosyaya eklenecek), aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, hasar fotoğrafları, banka hesap bilgileri (IBAN), kaza tespit tutanağı fotokopisi bulunmaktadır. Bu belgeleri toplayarak ilgili sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz.

Başvuru nasıl yapılacak?

Birçok sigorta şirketi, bu süreci kolaylaştırmak için internet üzerinden başvuru yapılabilen sistemler kullanmaktadır. Sigorta şirketinin internet sitesindeki ilgili sekmeden başvuru yapabilir veya şirketle doğrudan iletişime geçerek evrakları bizzat teslim edebilirsiniz. İnternet üzerinden başvuru yaparken belgeleri yüklemek suretiyle işlemi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

İtiraz edebilme hakkı var mı?

Değer kaybı tazminatını düşük bulduğunuzda dava açarak itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Ancak, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun belirlediği formül uygulandığı için dava sürecinin olumlu sonuçlanması garanti değildir. Bu nedenle, avukat masrafları ve süreçle uğraşmamak için çıkan tazminatı kabul etmek daha mantıklı olabilir. Ancak, tazminatı kabul etmeden önce sigorta şirketi ile görüşerek durumu değerlendirmek ve mümkünse daha yüksek bir tazminat almak için çaba göstermek de önemlidir.

Değer kaybı başvuru süresi ne kadar?

Değer kaybı tazminatına başvurmak için kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurulması gerekmektedir. Aynı araçla defalarca kaza yapmış olsanız bile her kaza için değer kaybı talep edebilirsiniz, ancak her seferinde sigorta şirketinin değerlendirmesi ve onayı gerekmektedir. Farklı araçlarla karıştığınız kazalarda da haklı taraf olarak değer kaybı tazminatı talep edebilirsiniz. Araç satılmış olsa bile, kazadan sonra değer kaybı yaşandığı düşünülüyorsa başvuru yapılabilir.