Geçtiğimiz yılın ilk yarısında hızla yükselen araç fiyatları, ağustos ayından sonra düşüşe geçmişti. 2023'ün son aylarında, enflasyondan arındırıldığında, araç fiyatlarında reel düşüşler gözlemlendi. Hangi araçlarda ikinci elde model yılına göre fiyat artışları yaşandı? Yeni yılda piyasada son durum ne? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili açıklama yaptı.

Özel sektörün sorunlarını BTÜ çözüyor Özel sektörün sorunlarını BTÜ çözüyor

“FİYATLAR YÜZDE 25’LERE KADAR DÜŞTÜ”

Ertemel, 2023 yılında sıfır kilometre hafif ticari ve otomobil satış adetlerinin 1 milyon 232 bine ulaşarak tarihi bir rekora imza attığını ve ikinci elde de mükerrer satışlar dahil olmak üzere 10 milyon adet satışın gerçekleştiğini hatırlattı. Ocak-Temmuz 2023 döneminde fiyatların ortalama yüzde 80, ikinci el araçlarda ise arz talep dengesizliği ve kayıt dışı ticaret nedeniyle yüzde 100'e varan fiyat artışları yaşandığını belirten Ertemel, Ticaret Bakanlığı'nın sektöre yönelik adımları ve arz talep zincirinin yeniden oluşturulmasıyla, Temmuz ayından sonra fiyatların düşmeye başladığını söyledi.

“ZAMLAR SABİT FİYATA DÖNÜŞTÜ”

Döviz kurunun Temmuz-Aralık döneminde yükselmesine rağmen, sıfır kilometre araçlarda yüzde 20, ikinci el araçlarda ise yüzde 15 fiyat düşüşü yaşandığını dile getiren Ertemel, döviz kurlarındaki artışla karşılaştırıldığında fiyatların yüzde 25'lere kadar düştüğünü belirtti. Düşüş trendinin Temmuz'da başladığını ve Eylül-Ekim aylarında zirveye ulaştığını, Kasım ve Aralık aylarında ise fiyatların sabitlendiğini ifade etti.

STOKLAR AZALDIKÇA GERÇEK FİYATLAR ORTAYA ÇIKTI

“Ocak ayı itibarıyla, sıfır kilometre araçlarda yeni yıl maliyetlerine ve döviz kurlarına bağlı olarak bir miktar artış yaşanıyor. İkinci el pazarında ise şu anda fiyatlar sabit durumda” diyen Ertemel, “Stokları tükenen araçlarda indirim kampanyalarının sona erdiğini ve fiyatların yeniden listeye çekildiğini belirtti.

“TALEPLER İKİNCİ EL ARAÇLARA YÖNELECEK”

Ertemel, “Stokları azalan araçlar için benzer bir durumun en fazla 1.5 ay içinde yaşanacağını tahmin ediyoruz. İkinci el pazarında yaşanan durağanlık nedeniyle fiyatlar şu anda sabit durumda. Sıfır kilometre araç fiyatlarının tamamen liste fiyatlarına dönmesiyle birlikte, sıfır-ikinci el fiyat farkının tekrar ortaya çıkacağını ve talebin ikinci el araçlara yöneleceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ikinci el araç fiyatlarının bir süre daha avantajlı olacağını öngörüyoruz. Yıl boyunca döviz kurunda bir artış olması durumunda, her iki pazarda da fiyat artışlarının görülebileceğini belirtmek gerekir.”