Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sekizinci Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç, paketin içeriği hakkında da bilgi verdi. Denetimli serbestlikte oransal düzenleme yapılacağını belirten Tunç, suç işleyenlerin ceza almaları durumunda denetimli serbestlik sürelerine oran getirilerek cezaevinde geçirilmesi gereken sürelerin artırılacağını ifade etti. Ayrıca, yeni düzenleme ile bir yıl ceza alan kişinin 6 aylık koşullu salıverme oranının sadece 5'te 1'lik kısmının denetimli serbestlik olmasını önerdi.

Tunç, ayrıca Yargı Paketi'nde temyiz sürelerine düzenleme yapılacağını belirtti. Mevcut durumda farklı mahkemelerde farklı temyiz süreleri olduğunu ifade eden Tunç, yeni düzenleme ile bütün davalarda itiraz ve temyiz süresinin iki hafta olacağını açıkladı.

Erdoğan: Çip fabrikası kuracağız Erdoğan: Çip fabrikası kuracağız

Bakan Tunç ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) pilot kararı gereği, makul sürede yargılama yapılmadığı iddialarıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu'nun kurulacağını da bildirdi. Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bazı usul düzenlemelerine ilişkin de yeni yargı paketinde çalışıldığını belirtti.

Ayrıca, Adalet Bakanı Tunç, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere uyma oranının yüzde 89 olduğunu vurgulayarak, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki sorunun Anayasa'nın 153 ve 154'üncü maddelerine dayandığını belirtti. Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliyesi konusunda ise Tunç, yargılamanın vereceği kararın beklendiğini ve bu konuda şu anda bir gündem olmadığını ifade etti.

Editör: Elif Erbay