İsmailağa Cemaati'ne ait Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, 6 yaşındayken kızı H.K.G.'yi "imam nikahıyla evlendirmesi" ve Kadir İstekli tarafından cinsel istismara uğratılması suçlarıyla ilgili dava sonuçlandı.

16, 20, 30 YIL HAPİS CEZASI 

İstanbul'da görülen davada mahkeme kararını açıkladı. Karara göre, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kız çocuğunun "evlendirildiği" Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

hiranur-1-1

Mahkeme, bu vahim olayın faillerine ceza verdi. Karara göre, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kızın "evlendirildiği" Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel'e ise 16 yıl sekiz ay hapis cezası verdi. Ayrıca, anne Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

ANNE DURUŞMAYA KATILMADI 

Dava boyunca basına kapalı yapılan görüşmeler, karar açıklanırken basının da katılmasına izin verildi. Öte yandan anne Fatıma Gümüşel, karar duruşmasına katılmadı.

2-001-1-1

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddialarına dair hazırlanan iddianamede, Kadir İstekli için "Çocuğun cinsel istismarı" ve "Nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 30 yıldan az olmamak kaydıyla, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel için ise "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası talep edilmişti.

55-2-1

NE OLMUŞTU?

İstismar iddialarına ilişkin gelişmeler, gazeteci Timur Soykan tarafından BirGün gazetesinde 7 Aralık 2022'de yayımlandı. İddianamede yer alan bilgilere göre, Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, altı yaşındaki kızı H.K.G.'yi tarikat üyesi Kadir İstekli ile "imam nikahıyla evlendirdi." İddianamedeki ifadelere göre, H.K.G. yıllarca cinsel istismara maruz kaldı ve bu olayı anlatarak 2020 Aralık'ta hukuk mücadelesine başladı. H.K.G., 2020'de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

İlk duruşma yaklaşırken, iddianameyi hazırlayan Savcı Ercan Ateş'in görev yeri değiştirildi ve H.K.G.'nin kimlik bilgileri değiştirildi. Adli Tıp Kurumu, H.K.G.'nin yaşadığı olayların ruh sağlığını bozduğunu tespit etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ilk duruşma öncesi kapalı bir duruşma yapılması ve yayın yasağı talep etti.

Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar, anne Fatıma Gümüşel ise aynı suçlamalarla yargılandığı davada 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası talebiyle yargılandı.

H.K.G.'nin cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada, ilk duruşma 31 Ocak'ta basına kapalı olarak görüldü ve yayın yasağı getirildi.

Tutuklu sanıklardan Yusuf Ziya Gümüşel'in avukatı, 17 Temmuz'da görülen duruşmada istifa etti. Ekim'de görülen duruşmada, Yusuf Ziya Gümüşel'in yeni avukatı savunma için süre talep etti ve dava bu nedenle 23 Ekim'e ertelendi.