Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre 2024 Ramazanı için fitre miktarı netleşti: 1 kişilik fitre ücreti 130 TL olarak belirlendi. Bu miktar sosyo ekonomik koşullar ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlendi. 
Fitre nakdi olarak ödenmekle birlikte gıda ve benzeri maddelerle de karşılanabilir. Belirlenen bu miktar aynı zamanda günlük oruç fidye bedelini de temsil ediyor. Her bir mükellef günlük gıda harcamalarına denk düşecek şekilde de fitre ödeyebilir.

Türkiye'de farklı diller araştırması Türkiye'de farklı diller araştırması

1 Ay Oruç Tutmayan Kişi Toplam Kaç Lira Fitre Ödemeli?

1 Ay Oruç Tutmayan Kişi Toplam Kaç Lira Fitre Ödemeli


Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutamayan Müslümanlar için oruç fidyesi önem kazandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda net bir karar aldı. Oruç tutamayanlar için bir günlük oruç kefareti miktarını belirlendi. 
Dinî hükümler ve sosyal koşullar göz önünde bulundurularak alınan karar neticesinde 1 kişilik fitre miktarı aynı zamanda 1 günlük oruç kefareti olarak belirlenmiş oldu. Oruç tutamayanlar için belirlenen bu kefaret miktarı kişilerin tutamadıkları oruçları yerine oruç tutan bir kimsenin iftar masraflarını karşılamalarını sağlıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 yılı fitre fiyatını 130 TL olarak belirledi ve fitre aynı zamanda oruç fidyesi olarak ödenecek. Bir gün oruç tutamamanın kefareti de 130 TL olarak açıklandı. 30 gün boyunca oruç tutamayanlar için ise kefaret miktarı 3 bin 900 TL olarak belirlendi.
Oruç fidyesi fitre miktarıyla aynıdır ve Ramazan'ın başlangıcında içinde veya sonunda ödenebilir. Ödenen fidyeler tek seferde bir fakire ya da ayrı ayrı fakirlere verilebilir. Fidyeyi ödemekte güçlük çekenler Allah'tan bağışlanmalarını dilemekte özgürdürler.

2024'teRamazan Fitresi  Kaç Lira? 

2024'teRamazan Fitresi  Kaç Lira? 


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre Ramazan fitresi hesaplamalarında bir kişinin günlük yemek ihtiyacını karşılayabilecek miktar esas alınıyor. Yurt dışında yaşayanlar da kendi ülkelerinin koşullarına uygun şekilde fitrelerini ödeyebilirler.
Fıtır sadakası tahıl ya da üzüm gibi gıda maddeleri olarak verilebileceği gibi nakit para olarak da verilebilir. Ancak asıl önemli olan nokta ihtiyaç sahiplerinin gereksinimlerinin göz önünde bulundurulmasıdır. Ramazan fitresi bu yıl 130 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yıla kıyasla 60 TL artış göstermiştir.

Fitre Nasıl Hesaplanır?

fitre nasıl hesaplanır
Fitre miktarının hesaplanmasında göz önüne alınan kriter bir fakirin günlük iki öğün yemeğine denk gelen miktarın temel alınmasıdır. Bu değer 3 kilogram arpa, kuru hurma veya 1,5 kilogram buğday şeklinde ya da bu miktarlara eş değer nakit olarak ödenebilir. Ülkemizde 2024 yılında 130 TL olarak belirlenen fitre miktarı tek kişinin fitresidir. Örneğin 4 kişilik bir ailenin toplam ödemesi gereken fitre miktarı 520 TL’dir.
Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan istişareler sonucunda belirlenen bu miktar Türkiye'nin ekonomik koşullarına göre ayarlanır. Her bölgenin ve ülkenin geçim standartlarının farklı olduğu göz önünde bulundurularak kişiler kendi ülkelerinin ekonomik durumuna göre fitrelerini hesaplarlar.