Bu yıl 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS, üç oturum halinde 245 sınav merkezinde yapılacak. İlk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak. TYT’de adaylara Türkçe Testi'nden 40, Sosyal Bilimler Testi'nden 20, Temel Matematik Testi'nden 40 ve Fen Bilimleri Testi'nden 20 soru olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek ve 165 dakika süre tanınacak.

İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), 9 Haziran Pazar günü saat 10.15'te başlayacak. AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi'nde her biri 40 sorudan oluşan dört test uygulanacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek.

Son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT), aynı gün saat 15.45'te yapılacak. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde gerçekleşecek YDT’de her dil için 80 soru sorulacak ve adaylara 120 dakika süre tanınacak.

Üniversite Sınavı Yks Başvuru Başladı Mı

Özel Düzenlemeler ve Güvenlik Önlemleri

Engelli adaylara yönelik yeni düzenlemeler de bu yıl hayata geçirildi. Ersoy, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Sınav güvenliği için ise ciddi önlemler alındı. Sınav evraklarının taşınması ve muhafaza edilmesi sürecinde emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıklarıyla koordinasyon sağlandı. Üç oturumda sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla toplam 63 bin 463 emniyet personeli görev yapacak.

Yks Sınavı

Adaylara Uyarılar ve Hatırlatmalar

İstanbul’da bir öğrencinin yaşam maliyeti asgari ücrete eşdeğer İstanbul’da bir öğrencinin yaşam maliyeti asgari ücrete eşdeğer

Ersoy, adayların sınav günlerinde mağduriyet yaşamamaları için sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı TC kimlik kartlarını yanlarında bulundurmalarının zorunlu olduğunu hatırlattı. Ayrıca, sınav günü kimliğini kaybeden veya kimlik bilgileri eksik olan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin açık tutulacağını belirtti.

Sınav günlerinde, adayların sınava gireceği okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Ersoy, adayların sınav yerlerine son dakikaya kalmadan ulaşmalarını ve sınavdan bir saat önce sınav yerinde hazır bulunmalarını tavsiye etti.

yks-universite-sinav-aa-1860970

Kapalı Matbaa Dönemi ve Personel Koordinasyonu

Ersoy, sınav sürecinin tüm hazırlık aşamalarının yürütüldüğü kapalı matbaa döneminin 9 Haziran'da tamamlanacağını belirtti. Soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi ve kontrolü süreçlerinde görev yapan personelin, sınavın son oturumu olan YDT’nin tamamlanmasının ardından merkezden çıkarak aileleriyle buluşacağını söyledi.

Son olarak, Ersoy, sınavın tüm aşamalarında diğer devlet kurumlarıyla işbirliği içinde bulunduklarını ve 1 milyona yakın personelin görev alacağını vurguladı. Sınavın huzur ve güven içinde geçmesi için toplumsal duyarlılığın önemine dikkat çekerek, tüm adaylara başarılar diledi.

Editör: Elif Erbay