ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

Dijital alemde kötü amaçlı yazılımlar da çağ atlıyor. Siber-güvenlik firmaları, kendini yararlı yapay zekâ robotu/asistanı ChatGPT ya da Midjourney gibi gösteren kötü amaçlı yapay zekâ yazılımlarına karşı uyarıyor. 

Yapay zekânın giderek dijital dünyanın kontrolüne sahip olmaya başlaması, siber suçluların daha sofistike saldırılar gerçekleştirmesini sağlıyor. Saldırganlar siber dünyanın ünlü dijital asistanlarını kolaylıkla taklit edebiliyor. Aslında hiç mevcut olmayan “ChatGPT 5” ya da “DALL-E 3” yeni sürümler varmış gibi gösterip tıklamanızı istiyorlar. Dijital güvenlik şirketleri yapay zekânın ‘zekice’ oltalarına gelmemek, oltadaki yeme ‘tıklamamak’ gerektiğini sıkı sıkıya tembihliyor.

Goole ve Facebook’u bile kullanabiliyor

Yapay zekânın yönettiği kötü amaçlı linkler Google, Facebook gibi isimleri bile kullanabiliyor. Google Translate gibi görünen tuzaklar bile var. Yapay zekânın kurbanları genellikle bir bağlantıya tıklayarak, e-posta yoluyla gelen bağlantılar üzerinden ya da mobil mesaj yoluyla tuzağa düşürülüyor. Dijital güvenlik firmalarından sadece ESET’in 2023’ün son 6 ayında engellediği tuzak erişim sayısının 660 bin dolayında olduğu biliniyor. 

iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri

Bir kez tuzağa düştükten sonra, bilgisayarınızı ya da cep telefonunuzu ele geçiren siber korsan, cihazlarını istediği gibi kullanabilir. Kişisel ve finansal bilgilerinizi çalabilir, kimlik dolandırıcılığı yapabilir, kripto varlıklarını ve banka hesaplarınızı boşaltabilir, hatta cihazınızı başkalarına saldırmak amacıyla kullandığı bir “zombi”ye dönüştürebilir. 

Dijital avcıları iyi tanıyın

Yapay zekânın kötü niyetinden emin olabilmek için öncelikle. Dijital reklamlara tıklamadan önce iki kez düşünün. Sosyal medyadaki dijital reklamlar kötü amaçlı yazılımları yaymada çokça kullanılıyor. Yalnızca resmî uygulama mağazalarından uygulama yüklemek en güvenli yol. Uygulamaların arkasındaki geliştiricileri ve yazılımları iyice kontrol etmek de gerekiyor. Geliştiricinin kimlik bilgileri doğrulanmalı, web tarayıcısı uzantıları iyi kontrol edilmeli. Bir diğer önemli ayrıntı, kullanıcı yorumları: Mutlaka okunmalı. 

Son ve en önemlisi şu: Dijital alemde dolaşmaya çıkan her kullanıcı, kendini, sayısız avcının cirit attığı karanlık bir ormanda saymalı ve sürekli uyanık olup “dijital ormanın” avcılarını iyi tanımalı.

Editör: Ömer Göyce