ABD’den Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni askeri yardım ABD’den Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni askeri yardım

Önce 1600’lü yıllarda Hollandalı, ardından İngiliz sömürgecilerin işgal ettiği Yeni Zelanda’nın yerli Maori halkı, sömürgecilere karşı mücadelesini halen sürdürüyor.

Parlamentoda savaş dansı!

Ataları da sömürge karşıtı mücadeleleriyle tanınmış olan Maori yerlisi Milletvekili Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, Yeni Zelanda Meclisi’nde Haka danslı eylem yaptı. Parlamento sıralarında otururken birden ayağa kalkan ve elindeki kağıdı yırtıp bağırarak Haka savaş dansına başlayan Maipi-Clarke’nin eylemine diğer milletvekilleri de katılınca ortaya oldukça renkli görüntüler çıktı.

Yeni Zelanda tarihinin en genç ikinci milletvekili olan Maipi-Clarke, milletvekili seçildiğinde, geçtiğimiz Ocak ayındaki ilk konuşmasında da, köklerine bağlılığını ve sömürgeci İngilizlere tepkisini ortaya koymak amacıyla atalarının Haka dansını yapmıştı. 

Maori Partisi’nin milletvekili

Yerli Maori halkının haklarını savunan Maori Partisi’nin milletvekili Maipi-Clarke’nin soyu ve akrabaları da ülkede oldukça tanınmış Maori hakları savunucusu. Maori Partisi, 2004 yılında İşçi Partisi’nden ayrılarak kuruldu. Halen Yeni Zelanda Ulusal Meclisi’nde bu partinin 6 milletvekili bulunuyor. Ancak Maipi-Clarke’nin Meclis’teki Haka danslı eylemine kendisi partisi dışındaki çok sayıda milletvekili de katıldı. 

Sömürgecilere ve düşmanlara karşı göz korkutma dansı

Haka dansı, Yeni Zelanda ülkesinin yerli halkı olan Maorilerin, İngiliz sömürgecilere karşı verdiği uzun bağımsızlık mücadelesi sürecinde, düşmanlarını korkutmak için, abartılı vücut hareketleri ve göz belertme de içeren kendine özgü bir savaş dansı. 

Yeni Zelanda bağımsız mı, değil mi?

Büyük Okyanus’ta bir adalar ülkesi olan Yeni Zelanda’da sömürgeci İngilizlerle yerli Maori şefleri arasında 1840 yılında yapılan Waitangi Anlaşması her iki tarafça farklı yorumlanıyor. Yerliler bu anlaşmanın tam bağımsızlık içerdiğini, İngiliz sömürgecilerse tam bağımsız içermediğini savunuyor. Sömürgecilerin arazi gaspı, eşitsiz muamele ve diğer konulardaki haksızlık ve gaspları, uzun yıllardır yerlilerin tepkisini çekiyor.

Editör: Elif Erbay