AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu ve engellilerin sorunlarını anlattı.

Konuşmasının başında tarihi dönemlerden geçildiğini belirten Bayram hem dünyada hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan savaşlara işaret ederek, barış iklimine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu kapsamda Donald Trump’ın yeniden ABD başkanı seçilmesini tebrik eden Serkan Bayram, “Başarılar diliyoruz inşallah dünya barışına katkı olur, Gazze’deki zulüm biter” dedi.

İstanbul, “Engellilerin başkenti” olsun

Konuşmasının devamında, 20 gün önce katıldığı Parlamentolar Arası Birlik ’in (PAB) Genel Kurulu’nda konuşma yaptığını bildiren Serkan Bayram, parlamenterlere engellilerle ilgili BM çatısı altında İstanbul’da bir birim kurulması önerdiğini ifade etti.

Bayram, böylece Türkiye’nin 1,5 milyar engellinin başkenti olacağını söyledi.

Dünyada birçok sorun ile ilgili BM çatısı altında kurulan birimlerle çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bayram, engelli bireyler için bir birimin olmadığına dikkat çekti.

Çağrısının sıcak karşılandığını ve aralarında PAB Genel Sekreter’inin de olduğu çok sayıda ülkeden parlamenterin destek verdiğini söyleyen Bayram, ‘İnşallah bunu ülkemiz, dünya, barış adına gerçekleştiririz” dedi.

Bayram: İnsan onuruna aykırı 1930 kanunu değiştirilsin

Uluslararası arenada engelliler için yaptıkları girişimlerden sonra ülkemizde yaşanan sorunlara değinen Serkan Bayram, 1930 yılında çıkan Dahiliye Kanunu’na işaret etti.

Bayram, engellilerin kaymakam olmasını önleyen bu yasanın değiştirilmesini istediklerini söyledi.  

Bayram şöyle konuştu;

“Bir parmak, 50 yıllık hayat. Hayatımız mücadeleyle geçti. Hâkim olamadık, geldik vekil olduk. Milletimizin desteği, Meclisteki bütün parlamentodaki vekillerimizin desteği ve Cumhurbaşkanımızın da riyasetiyle bu yasayı değiştirdik. Şu anda iki gözü görmeyen kardeşim hâkim oldu. Kolu olmayan hâkim oldu. İnsanlık kazandı. İnsanlık onuruna aykırı olan düzenlemeleri değiştiriyoruz.

Şu anda da Meclisimizin gündeminde olan ve bu saatlerde de İçişleri Komisyonumuzda görüşülmekte olan, 1700 sayılı Dahiliye Kanunu var. Bu kanun 1930 yılında çıkan bir kanun. Kaymakamların özlük şartlarını düzenleyen bir kanun. Bu kanuna göre, engelliler kaymakam olamıyor. Vay efendim, affedersiniz, eşek sırtında gezebilecek, mealini söylüyorum, her iklim koşulunda çalışabilecek… Böyle insan onuruna aykırı bir kanun.”

Gelin bunu hep beraber değiştirelim dedim. Nasıl hakimlikte yaptık, kaymakamlıkta da yapalım. Zaten kaymakamlıkta bunun önü açılınca, yazılıyı kazanıyor, mülakata giriyor, değerlendiriyor komisyonlar, ona göre karar veriliyor.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu trafik kazası geçirdi Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu trafik kazası geçirdi

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye yüzyılı aramızda engelli kaymakamımızı, valimizi, bakanımızı, büyükelçimizi göreceğimiz bir yüzyıl olacaktır. Kurucu liderimiz Atamızın çizmiş olduğu muasır medeniyet seviyesine de bu şekilde ulaşacağız. Dünyanın her yerine gittim, gala yaptım, ülkemi tanıttım, İngiltere, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi her yerde bulundum. Bulunmaya da da devam ediyorum. İşte ‘Gelin bu kaymakamlık yasasını da her beraber değiştirelim’ dedim.

Sadece Ak Parti Grup Başkanı razı değil

İstanbul Milletvekili Bayram tüm partilerden destek gördüğü bu çağrısına Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in buna razı olmadığını belirtti.

Güler’in tavrına üzüldüğünü belirten Bayram şöyle konuştu;

“İçişleri Komisyonu, komisyon başkanımız Süleyman Soylu başkanlığında toplandı. Sağ olsun benim bu önerime Süleyman Soylu destek verdi. İçişleri Bakan Yardımcımız Bülent Turan destek verdi. Bir yıldır da her yerde anlatıyorum, bugüne kadar bütün partiler, vekillerimiz, gruplarımız yanımızda oldular.

Tarihi bir sorumluluk

Ama bazı şeyler beni çok üzüyor. Benim partimin Grup Başkanı bir türlü buna rıza vermedi. Buradan davet ediyorum, insanlık için, adalet için, barış için, onur için, buradan kendi partimin grup başkanına çağrıda bulunuyorum, komisyon orada yazıyı bekliyor. Engellilerin kaymakam olmasının önündeki engelli kaldıran yazıyı bekliyor, Komisyon bekliyor. Benim Parti Grup Başkanı yazıyı vermesi gerekiyor. Bütün parti gruplarımız da bütün vekiller de destek veriyor. Bu, tarihi bir sorumluluktur. Dahiliye Kanunundaki bu maddenin değişmesi insanlık onuru için önemlidir. Hangi dönemde yaşıyoruz, Türkiye yüzyılı diyoruz yapay zekâ ile dünyayı yönetiyor insanlar.

Abdullah Güler-2

“Onu Rabbime havale ediyorum”

Dünyada devletler elle ayakla değil, gönülle, düşünceyle, beyinle yönetilir. Bu sebeple insanlık için, adalet için, bu engelli kardeşlerimin kaymakam olması yönündeki yasa değişikliğinin benim Grup Başkanım Sayın Abdullah Güler’den onayını bekliyoruz.”

Bayram sözlerinin sonunda, “Aksi takdirde onu Rabbime, aziz milletime ve 10 milyon engelli kardeşime havale ediyorum.” Dedi.

Editör: Burçin Çelikkol