İsrail'in sebze-meyve ihtiyacının yüzde 60'nı karşıladığı Ürdün ile arasına kolera girdi.
İsrail'in Tarım Bakanlığı'nın şubat ayında açıkladığı sebze-meyve ihracatı yapan ülkeler listesinin en başında yer alan Ürdün, Türkiye gibi ülkelerin ticareti devam ettirmesi tepki çekmişti.
Kamuoyunun tepkisine rağmen ticareti devam ettiren Ürdün, İsrail'in, "krallıktan ihraç edilen zehirli sebze" skandalının hedefi oldu.
İsrail önlem olarak ithalatı durdurdu
İsrail medyası, Tel Aviv'in Yermuk Nehri'nden alınan su örneklerinde kolera belirtilerine rastlanmasının ardından Ürdün'den bazı meyve ve sebze ithalatını durdurduğunu bildirdi.
Ürünlerde temas olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığı belirtilirken, İsrail Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı inceleme sürecinde önlem olarak alındığı bildirildi.
Ürdün'ün tepkisi
Amman, İsrail kamuoyunda yayılan bu haberleri "söylenti" olarak nitelendirerek, tepki gösterdi.
Ürdünlü yetkililer, Yermuk Nehri ve Kral Abdullah Kanalı sularının düzenli olarak test edildiğini savunarak kirlilik iddialarını reddetti.
El Arabi El Cedid'e konuşan bir yetkili, Ürdün yetkililerinin iddialara yanıt olarak zeytin ihracatının durdurulması da dahil olmak üzere daha ileri önlemler almayı değerlendirdiğini söyledi.
Ürdün halkı, Gazze'ye saldırıların başladığı ekim ayından bu yana İsrail ve onu destekleyen ülkelerin ürünlerini boykot ederek Filistinlilerin yanında olduğunu göstermeye çalışıyor.
Ürdün boykot hareketinin, İsraille ticaretin durdurulması yönündeki talepleri Amman yönetimi tarafından karşılanmadı.
İsrail'in bu kararının, Ürdün'ün geçen hafta yerel talebi karşılamak için domates ihracatını durdurma kararının ardından geldiği belirtildi. Bu karar, İsrail'de kaynakların yetersizliğine ve fiyatlarda artışa neden olmuştu.
İsrail'de sebze-meyve sıkıntısı
İsrailli haber sitesi Ynet, salı günü yayınladığı haberde, "İsrail'in domateste %40'lık bir kıtlıkla karşı karşıya olduğunu" bunun, Türkiye ve Ürdün'ün ürün ihracatını durdurmasından kaynaklandığını belirtti.
Ankara, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto etmek için aylardır İsrail'e domates ihracatını durdurdu.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, sosyal medya hesabından, İsrail'in ülkesine yönelik "dezenformasyon kampanyalarını" sert bir şekilde eleştirdi.
Gazze soykırımında 142 milyon dolarlık ticaret
Safedi, "Ürdün'ü hedef alan aşırı sağcı İsrailli yetkililerin yalan ve uydurulmuş iddialarının, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığının, uluslararası hukuku ihlallerinin ve Filistin halkının haklarını çiğnemesinin bölgenin güvenliği ve istikrarına yönelik en büyük tehdit olduğu gerçeğini gizleyemez" dedi.
Paylaşımında, "Gerçekler yalanları ortaya çıkarıyor." ifadelerini kullanan Safedi, "Gerçekler Gazze'ye yönelik saldırının vahşetini, Filistinli kadınlara, erkeklere ve çocuklara dayattığı terörü ortaya koyuyor. İsrail tarihindeki bu en aşırı İsrail hükümetinin politikalarının ve yasadışı önlemlerinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı için oluşturduğu tehdidin ciddiyetini yansıtıyor. Bunlar medya dezenformasyon kampanyaları, yalanlar ve uydurmalarla örtbas edilmemiş, açık, belgelenmiş gerçeklerdir." dedi.
Ürdün İstatistik Dairesi verilerine göre, Ürdün'ün 2022'de İsrail'e ihracatı 123 milyon dolarken geçen yıl 142 milyon dolara çıkmıştı.