CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinin sona ermesiyle birlikte yeni bir barınma krizinin başlayacağına dikkat çekti. Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a yönelik bir soru önergesi verdi. KYK'nın yurt ve yatak kapasitesi ile barınma koşulları hakkında bilgi isteyen Bankoğlu, özellikle özel yurtların durumunu sorguladı.
Aysu Bankoğlu, yaptığı açıklamada şunları belirtti:
"İki milyonu aşkın öğrencinin katıldığı YKS tercih süreci tamamlandı. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle öğrenciler hayalleri yerine bütçelerini düşünmek zorunda kaldı. Bu durum, öğrencilerin eğitim ve gelecek hayalleri yerine nasıl en düşük maliyetle okuyabileceklerini düşünerek tercih yapmalarına yol açtı. Tercih stresi sona erdi, ancak şimdi barınma stresi başladı. Ekonomik koşullar nedeniyle devlet yurtlarına büyük talep olması ve bu durumun yığılmalarla sonuçlanması bekleniyor. Özel yurt ücretlerinin de oldukça yüksek olduğu görülüyor. Büyükşehirlerde 20 ila 100 bin lira arasında değişen yurt ücretleri, öğrencilerin ekonomik yükünü artırıyor. Büyükşehirlerdeki yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin ev tutması da zorlaşıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan yurt krizinin tekrar yaşanabileceğini düşünen öğrenciler şu an geleceklerini düşünüyor."
Bankoğlu, yurt ve yatak kapasitesinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek geçen yılın yurt sorununun ek ranzalarla çözülmeye çalışıldığını söyledi.
Öğrencilerin dar odalarda eğitim almak zorunda bırakıldığını ve yemek ücretlerinin sürekli arttığını belirtti. Bankoğlu ayrıca, öğrencilerin barınma ihtiyacına dair Bakanlık tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını vurguladı. "Büyükşehirlerdeki öğrenciler ne yapacak, nerede yaşayacak, nasıl okuyacak, bilmiyoruz. Eğitimde reform olarak tanıtılan iktidarın 20 yıl boyunca en temel yurt sorununu bile çözemediği bir gerçek. Görünen kontenjanlar ve öğrenci sayısı belliyken neden yurt sorununu çözemediniz?" diye sordu.
Bankoğlu, öğrencilerin cemaat ve tarikatlara yönlendirildiğini iddia ederek bu yapıların yüzlerce vakıf ve yurda sahip olduğunu hatırlattı. Bu yapılarla ilgili kamuoyunu rahatsız eden skandalların yaşandığını ve bu olayların üstünün nasıl örtülmeye çalışıldığını ifade etti.
Bankoğlu, "Ekonomik kriz döneminde öğrencileri ve ailelerini çaresiz bırakarak bu yapıların kucağına mı itiyorsunuz?" diye sordu.
Bankoğlu son olarak, devletin eğitim için tüm kaynaklarını seferber etmesi gerektiğini ve barınma burslarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
"Yurda yerleştirilemeyen öğrencilere ne gibi destekler sunulacaktır?" diye soran Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a verdiği önergede şunları sordu:
1- Son beş yılda Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurt ve yatak kapasitesi ne kadardır? Bu yurtların kaçı 2, 4, 6 ve 8 kişiliktir? Bu yurtlardaki barınma koşulları ne sıklıkla denetlenmektedir?
2- Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nun halihazırda devam eden yurt inşaatları var mıdır? Var ise bu yurtlar hangi illerde ve kaç kişiliktir?
3- Bu yıl itibariyle sözleşme süresi dolduğu için tahliye edilen/boşaltılan KYK yurdu sayısı kaçtır? Bu yurtlar hangi şehirlerdedir?
4- Bu yıl “katılım olmadığı veya bütçe yetersizliği” nedeniyle iptal edilen yurt ihale sayısı kaçtır?
5- KYK’ye bağlı yurt/yatak kapasitesi lisansüstü, lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitimde bulunan öğrenci sayısının ne kadarına yetmektedir?
6- Son beş yılda KYK’nin yurt ücretlerine zam oranları yıllara göre ne kadardır? Bu yurtların aylık ücretleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
7- 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için KYK’ye bağlı yurtlara başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin kaçı yurtlara yerleştirilmiştir?
8- Ülkemizde yüksek öğrenim öğrencilerinin kalabileceği özel yurt sayısı kaçtır?
9- Yurt genelinde vakıf ve derneklerin sahip olduğu, yükseköğretim öğrencilerine hizmet eden yurt ve yatak sayıları, iller bazında, hangileridir?
10- Son beş yılda, Gençlik ve Spor Bakanlığı namına, yurt genelinde mevcut vakıf ve derneklerce yükseköğretim öğrencilerine hizmet amaçlı “yap-işlet-devret” modelli kaç yurt inşa edilmiştir? Bu inşaatları gerçekleştiren bahse konu vakıf ve dernekler hangileridir?
11- Son beş yılda, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yükseköğretim öğrencilerine hizmet amaçlı, Bakanlık namına işletilmek kaydıyla, yurt genelinde mevcut vakıf ve derneklere kiralanan yurt işletmelerinin sayısı kaçtır? Bu kiralamaların yapıldığı bahse konu vakıf ve dernekler hangileridir?
12- 2021-2022 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile hangi vakıf ve dernekler arasında, yükseköğretim öğrencilerinin yararlanmasının sağlanması kaydıyla gıda ve barınma yardımları hususunda protokoller düzenlenmiştir?
13- Yurtlara yerleştirilmeyen öğrencilerin barınma imkanlarının artırılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?