TÜSİAD'ın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "Dijital Türkiye Konferansı", 1 Ekim'de "Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç" temasıyla gerçekleştirildi. Konferansta geleceğin teknolojileri ve dijitalleşme vizyonuna dair öngörüler paylaşıldı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuşmasında dijital dönüşüm sürecinde Türkiye'nin mevcut konumunu ve potansiyelini değerlendirdi. Turan, Türkiye'nin geleneksel ekonomide küresel GSYH içindeki payının %1 iken, dijital ekonomideki payının %0,1 civarında kaldığına dikkat çekti.

ROK’a “gerizekalı ve ahlaksız” demişti…. AYM Aziz Yıldırım’ı haklı buldu! ROK’a “gerizekalı ve ahlaksız” demişti…. AYM Aziz Yıldırım’ı haklı buldu!

Turan, "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olma hedefi, çağın gerektirdiği nitelikleri kazandıracak eğitim sistemi kalitesini tesis etme hedefinden bağımsız gerçekleşemez. Dijital uçurum, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde belirgin bir sorun teşkil ediyor" dedi.

Konferansın ana konuşmacısı UBS Baş Ekonomisti Paul Donovan olurken, Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper ve Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, etkinlikte teknoloji ve dijitalleşmenin geleceği üzerine görüşlerini sundular.

Turan, "Yapay zeka, kuantum teknolojileri ve yarı iletkenler gibi kritik teknolojilerin etkisi giderek artıyor. Bu dönüşümde en önemli yatırım alanlarından biri yüksek teknoloji destekli inovasyon ekosisteminin kurulmasıdır. Teknolojik dönüşüm doğası gereği yıkıcıdır; ancak doğru yönetildiğinde refaha, verimliliğe ve sosyal kalkınmaya olumlu katkılarda bulunabilir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Türkiye'nin genç işsizlik oranlarına değinen Turan, "Gençlerimizin çalışma hayatına gerekli yetkinliklerle kazandırılması ilk önceliklerimizden olmalı" diyerek dijital becerilerin müfredatlara eklenmesi gerektiğini vurguladı. Turan, özellikle kadın istihdamının dijitalleşme ile desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Konferansın sonunda TÜSİAD Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, "Ar-Ge, teknoloji, bilim, inovasyon ve eğitime daha fazla kaynak ayırmamız gerektiğine inanıyoruz. Dijital ekonominin küresel büyüklüğünden pay alabilmek için, dijitalleşme sürecini daha güçlü bir altyapı ve siber güvenlik ekosistemiyle desteklemeliyiz" dedi.

Editör: Elif Erbay