Kültürel mirasın korunması adına yapılan bu geri dönüş, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü titiz çalışmalar sonucu gerçekleşti. New York'taki Türk Evi’nde düzenlenen törende, eserler Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla Türkiye’ye teslim alındı.

50 yıllık çabalar sonuç verdi

Türkiye’ye iade edilen eserler arasında, yaklaşık 50 yıldır geri dönüşü için çalışmalar yürütülen Burdur’daki Boubon Antik Kenti'ne ait iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykeli de yer alıyor. Ayrıca, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer de Türkiye’ye geri getirildi. M.Ö. 1. yüzyıl ile M.S. 1. yüzyıla tarihlenen genç bir erkeği tasvir eden bronz heykel başı, yürütülen soruşturmalar sonucunda Jean Paul Getty Müzesi’nden geri alındı. Santa Barbara Sanat Müzesi'nden iade edilen Roma İmparatoru Gallienus dönemine ait sakallı erkek başı da bu önemli koleksiyonun parçaları arasında yer aldı.

Miami Üniversitesi’nden de eserler iade edildi

İade edilen eserler arasında Miami Üniversitesi Lowe Sanat Müzesi’nden getirilen çeşitli dönemlere ait pişmiş toprak eserler de bulunuyor. Bunlar arasında, M.Ö. 1. binyıla tarihlenen çift kulplu bir kap, antik bir testi ve Bizans dönemine ait bir kase ile kandil dikkat çekiyor. Aynı zamanda, M.S. 1055-1056 yıllarına ait Histamenon, M.S. 540 yılına ait Follis ve M.S. 775-780 yıllarına tarihlenen Solidus adlı Bizans sikkeleri ile M.Ö. 40 yılına ait bir Roma sikkesi de Türkiye’ye iade edilen eserler arasında yer aldı.

Tarihi eserler geri getirilmeye devam ediyor

Türkiye’ye iadesi sağlanan etnografik eserler arasında ise Adana kökenli, 10. ve 11. yüzyıllara tarihlenen bir kemer yer alıyor. Mine ve değerli taşlarla süslenmiş bu kemer, Türkmen işçiliğinin parlak bir örneği olarak dikkat çekiyor. Osmanlı metal işçiliğini yansıtan, 19. yüzyıla ait gümüş kın ve kabzaya sahip, telkâri işlemeli iki hançer de Türkiye’ye geri getirilen eserler arasında bulunuyor.

Köydeki Roma tiyatrosu şimdilik toprak altında Köydeki Roma tiyatrosu şimdilik toprak altında

Bakanlığın tarihi eser kaçakçılığına karşı kararlılığı

Burdur’daki Boubon Antik Kenti’ne ait eserler, 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılmıştı. Bu eserlerin geri kazanılması süreci, Prof. Dr. Jale İnan ve gazeteci Özgen Acar tarafından gündeme getirilmişti. Bakanlık, Manhattan Bölge Savcılığı ile yürüttüğü iş birliği sayesinde bugüne kadar birçok önemli eseri geri kazandı. Lucius Verus, Septimus Severus ve Caracalla heykelleri gibi eserler de bu süreçte Türkiye’ye iade edilenler arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kültürel mirasının önemli parçalarının geri kazandırılmasının büyük bir başarı olduğunu belirtti. Ersoy, “Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya ve onu dünyaya tanıtmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Editör: Elif Erbay