Akıllı cihazların aşırı kullanımı, özellikle akıllı telefon bağımlılığı şeklinde kendini gösterirken, bu bağımlılık kişisel ilişkilerin zayıflamasına, uyku bozukluklarına ve yaşam kalitesinde düşüşe yol açıyor. Dr. Güler, “Dijital bağımlılık; sosyal anksiyete, izolasyon, dikkat dağınıklığı ve sanal kimlik sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda teknolojinin aşırı kullanımı melatonin üretimini engelleyerek uyku düzenini bozuyor” dedi.

Özellikle üniversite ve lise öğrencilerinin bu şikayetlerle sık sık başvurduğunu belirten Güler, yetişkinler arasında da benzer şikayetlerin arttığını ifade etti. Güler, “İnsanlar, teknoloji kullanımının bir sorun haline geldiğinin farkına varıyor. Anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluk gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklar, dijital bağımlılığın temelinde yatıyor” diye ekledi.

Teknoloji bağımlılığına karşı çözüm olarak, bireylerin sosyal hayata katılımını artıracak aktiviteler yapması ve sorunlarıyla yüzleşmeleri gerektiğini belirten Güler, bu sorunlarla baş edemeyen kişilerin profesyonel psikolojik destek almaları gerektiğini vurguladı.

Türkiye'deki akrep türlerine yenisi eklendi Türkiye'deki akrep türlerine yenisi eklendi

Teknoloji bağımlılığı, modern dünyanın en yaygın problemlerinden biri olarak dikkat çekiyor ve bu konuda farkındalık artırılmadıkça sağlık üzerindeki olumsuz etkiler artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Editör: Elif Erbay