Suudi Arabistan, Yemen'de Husilere  karşı ortak düzenledikleri hava operasyonları için ABD'ye olan 15 milyon dolarlık borcunu henüz ödemedi ama ABD,  Suudi Arabistan’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı.

Suudi Arabistan, Yemen'deki Husilere karşı uluslararası koalisyon ortağı ABD’ye hava harekâtları için ödeyeceği 15 milyon dolarlık faturayı henüz ödemedi. İki ülke arasındaki savunma sözleşmeleri yürürlükte olmasına rağmen ödemeyi ertelemeye devam ettiği bildirildi. 

Silah ambargosu kaldırıldı 

Buna rağmen, ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen’de gerçekleştirdiği operasyonlar sebebiyle Suudi Arabistan’a uyguladığı  saldırı amaçlı silah satışı yasağını kaldırdı.

The Intercept'in ele geçirdiği Pentagon raporlarına göre, ABD’nin, Suudi Arabistan ve BAE güçlerine Mart 2015 ile Kasım 2018 arasında sağlanan desteğinin maliyeti 300 milyon dolar oldu. Bu miktarın önemli bir kısmı ödenmiş olsa da faturanın bir kısmı henüz ödenmedi.

Maliyetlerin büyük kısmı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hava kuvvetlerinin, uluslararası alanda tanınan Yemen hükümetini desteklemek amacıyla Husilere karşı yıllardır sürdürdüğü hava saldırılarını gerçekleştirmesini sağlayan yakıt ikmal operasyonlarından kaynaklanıyor.  ABD ayrıca Suudi ordusuna ve müttefiklerine silah, muharebe eğitimi, lojistik ve istihbarat desteği de sağladı.

Suudi yetkililer borcu inkar etti 

The Intercept'in ele geçirdiği belgede, ABD'nin Ortadoğu'daki askeri faaliyetlerini denetleyen Savunma Lojistik Ajansı ve ABD Merkez Komutanlığı temsilcileri, Mart 2022'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giderek Suudi Maliye Bakanlığı ve Suudi hava kuvvetleri yetkilileriyle görüştü. Ancak yapılan toplantıda borcu kabul eden Suudi Arabistanlı yetkililer Aralık ayında belirtilen ödeme tarihine uymadı ve bir yıl sonra yapılan bir sonraki toplantıda  borçla ilgili herhangi bir bilgileri olmadığını söylediler. 

Intercept, Pentagon'un yasa tasarısıyla ilgili kendisine yöneltilen sorulara da yanıt vermediğini belirtti.

Yemenli masumları katleden koalisyon 

ABD, Yemen'deki bombalama operasyonlarının yol açtığı sivil kayıpların boyutu nedeniyle son üç yıldır Suudi Arabistan'a saldırı amaçlı silah satışını yasaklıyor.

İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı! İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı!

İnsan Hakları kuruluşları tarafından  yapılan bir araştırmalara göre  Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun saldırılarında en az 18 bin masum sivil öldü ve yaralandı. Bu saldırıların birçoğunda ABD menşeli silahlar kullanıldı.  

ABD’li senatörler, Elizabeth Warren ve  Bernie Sanders, kongrede yaptıkları konuşmada, "2015 ile 2020 arasında ABD, Suudi ve Emirlik hükümetlerine 54,2 milyar dolardan fazla savunma malzemesi ve savunma hizmeti sağladı ve buna ek olarak yaklaşık 650 milyon dolarlık askeri eğitim sağladı" ifadelerini kullandı. 

Husiler ile Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan arasında barış görüşmelerini teşvik eden 2022 tarihli ateşkesin ardından saldırılar  duruldu.

ABD Pazartesi günü, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki ateşkes çabalarını gerekçe göstererek, Suudi Arabistan'a saldırı amaçlı silah satışına yönelik yasağı kaldıracağını doğruladı.

Riyad, son yıllarda ABD'nin Ortadoğu politikasının temel taşlarından biri haline gelirken, Biden yönetimi Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlamaya çalışıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana Suudi Arabistan’ın  normalleşmenin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla gerçekleşebileceği şartını öne sürmesi nedeniyle bu çabalar büyük ölçüde durdu.

Suudi Arabistan’ın, nisan ayında  Tahran’ın Şam'daki diplomatik binasını hedef alan İsrail saldırısına karşı  İran'ın düzenlediği saldırıda balistik füze ve insansız hava araçlarını engelleme konusunda ABD ve İsrail'e yardım ettiği bildirilmişti.

Editör: Burçin Çelikkol