Ercan Çankaya - Haber Merkezi

ABD'nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, pazartesi günü Lefkoşa’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanı Vassilis Palmas ile 'Savunma İşbirliğine İlişkin Yol Haritası' anlaşmasına imza attı.

ABD, Yunanistan'la Ekim 2021'de imzaladığı 'Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'yla Türkiye sınırına kuş uçuşu 23 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Girit Adası'ndaki Suda Körfezi'nde bulunan Girit Deniz Üssü'ne Amerikan yığınağı yapabilmenin önünü açmıştı.

GKRY ile imzaladığı son anlaşma ile ABD, Yunanistan’ın ardından şimdi de Güney Kıbrıs’a askeri yığınak yapmaya hazırlanıyor.

ABD’nin GKRY’ye yapacağı yığınağın ne anlama geldiğini KKTC Cumhurbaşkanı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Atun’a sorduk.

Ata Atun Kimdir

Prof. Dr. Ata Atun 

Yunanistan ve Rum kesimi NATO ve AB’yi yanlarına çekmek istiyor

Yunanistan ve Rum tarafının Türkiye’ye karşı kendilerini güçsüz hissettiğini belirten Prof. Atun, GKRY’nin ve 1981’de Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) katılma nedenlerinin Türkiye’ye karşı mücadelelerinde kendilerini güçlü hissetmek olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın aynı zamanda NATO üyesi olduğuna dikkat çeken Atun, “bu güçleri Türkiye’ye karşı yanlarına çekmek istiyorlar” dedi.

Yunanistan ve GKRY’nin hem silah aldıklarını hem de güya ABD’yi yanlarına çektiklerini düşündüklerini söyleyen Atun, Amerika’nın Vietnam Savaşı sonrasında oluşan sendromdan bu yana çok nadir olarak kendi askeri gücüyle savaştığına, genelde vekil güçler kullandığına işaret etti.

İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız İran: Saldırı olursa orayı hedef alacağız

BRICS üyeliği ABD’yi çileden çıkardı

Rum tarafının arkasına ABD’yi alarak Türkiye’nin isteklerini geri çevirmeye niyetlendiğini söyleyen Atun, artık bunun mümkün olmadığını söyleyerek Türkiye’nin son yıllarda giderek güçlenmekte olduğuna, savunma sanayisinde dışa bağımlılığının azalmakta olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin BRICS’e girmesinin ABD’yi çileden çıkardığını söyleyen Atun, ABD’nin giderek zayıflamakta olduğunu, AB’nin de dağılma sürecine girdiğini belirtti.

ABD’nin, Türkiye’ye karşı 1960’larda 90’lara dek uyguladığını belirttiği tek taraflı emreder pozisyonunu terk etmek zorunda kaldığını belirten Atun; artık ABD-Türkiye ilişkilerinde karşılıklı alışveriş döneminin başladığını söyledi.

ABD’nin Türkiye-Suriye-İran yakınlaşmasına sessiz kalmak zorunda kaldığını belirten Atun, Amerika’nın Irak’ı terk ettiği gibi yakında Suriye’yi terk etmek zorunda kalacağını vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya