İsrail’in 400 gündür Gazze’de işlediği soykırım saldırılarını durdurması için bugüne kadar yapılan tüm arabuluculuk çabaları başarısız oldu.

Müzakerelere ev sahipliği yapan ülkelerden Katar, İsrail ve ABD tarafının şartlarını iletmek ile HAMAS’lı yetkililere baskı kurma konusunda kendisi de baskılara maruz kaldı.

Doha’da tarafların bir araya geldiği son müzakereler de İsrail tarafının kabul edilemez şartları nedeniyle sekteye uğradı.

İç kamuoyuna durumu açıklamak zorunda kalan ABD ve İsrail’in, yine uluslararası basını kullanarak yanlış iddialarla kamuoyunu maniple etmeye çalıştığı ortaya çıktı.

İngiliz basını, ismini vermediği ABD’li yetkililere dayandırarak yayınladığı haberde Katar’ın arabuluculuktan çekildiği, ABD’li yetkilerin, HAMAS’ı ülkeden kovması gerektiğini söylediği ve Katar’ın bu emri yerine getirdiğini iddia etti.

Söz konusu haberde ayrıca Katar’ın konu hakkında henüz açıklama yapmadığı da belirtildi.

Bu gelişmeler üzerine Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklama yaparak, “Katar'ın Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ortak arabuluculuktan çekildiği” haberleri yalanladı.

Haberler yanlış ve asılsız

Sözcü Macid el-Ensari, Hamas ile ilgili olarak Doha'daki ofisinin kapatıldığına dair haberlerin de gerçekle ilgisi bulunmadığını belirterek, bu tür haberlerin tamamen yanlış ve asılsız olduğunu belirtti.

Macid el-Ensari şu ifadeleri kullandı;

"Katar'ın Gazze'ye yönelik savaşın derhal durdurulması, akan kanın durdurulması, sivillerin ve sivil nesnelerin korunması, tutuklu ve mahkumların serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine insani yardımların engellenmeden ulaştırılması için ortak arabuluculuğu devam etmektedir."

Sözcü açıklamasına şöyle devam etti.

"Doha'daki Hamas ofisi, bölgede adil ve sürdürülebilir bir barışın sağlanmasına yönelik bölgesel ve uluslararası çabaların güçlendirilmesi amacıyla tüm taraflar arasında bir iletişim kanalı olarak rol oynamaya devam edecektir"

Katar’a “arabuluculuk” şantajı

Macid el-Ensari, Katar Devleti'nin, Filistinlilerin 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs bağımsız devlet olana ve tüm haklarını elde edene kadar Filistin halkını destekleme konusundaki kararlılığını yineledi.

Filistin meselesinin Katar Devleti açısından önemini vurgulayan el-Ensari, "Katar Devleti arabuluculuğu kendisine şantaj yapmak için bir neden olarak kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı.  

El- Ensari ayrıca, "Anlaşmaya varılamaması halinde arabuluculuk çabalarımızı askıya alacağımızı 10 gün önce taraflara bildirdik. Gazze Şeridi'ndeki acımasız savaşı ve sivillerin çektiği acıları sona erdirmek için gereken ciddiyet gösterildiğinde ortaklarımızla birlikte çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Katarlı yetkiliden önce Fokus+'a konuşan HAMAS'ın üst düzey bir yetkilisi, Katar'ın bu konuda baskı altında olduğuna dikkat çekerek, Hamas'tan Doha'yı terk etmesini talep ettiği ya da Hamas üyelerinin istenmediği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

HAMAS yetkilisi: Yalan haber

HAMAS yetkilisi şunları söyledi;

“Doha'nın Hamas'tan Katar'ı terk etmesini istediği iddiaları asılsızdır. Katar, Filistin davasına ve Gazze'ye destek olmaya devam ediyor. Bu tür yalan haberler, İsrail'in Filistin'deki işgal suçlarını perdelemeyi amaçlıyor. İsrail, iç sorunlarını ve krizlerini örtbas etmek için bu konuyu zaman zaman gündeme getiriyor”

2012'den bu yana Doha'da Hamas yetkililerine ev sahipliği yapan Katar, ateş müzakerelerinde, hareket heyetinin ABD’lilerin şartlarını ve dayatmalarını kabul etmediği durumlarda, çekildiğini açıklama tavrı sergiledi.

Katar’ın müzakerelerden çekildiğini ilan etmesi üzerine ABD’li yetkiler, “HAMAS’ı ülkeden kovması baskını” devreye sokuyor ve uluslararası medya ile İsrail basını bu durumu manşetine taşıyor.

Katar ev sahipliğinde gerçekleşen tüm müzakerelerde yaşanan bu döngü 12 yıldır bu şekilde devam etti.  

Reuters: ABD istedi, Katar “kovdu”

İddiayı ortaya atan Reuters haber ajansı, dün ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Washington’ın, Hamas'ın Doha'daki varlığının artık kabul edilemez olduğunu Katar'a bildirdiğini duyurdu.

Habere göre, üst düzey yetkili, “Rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik tekrarlanan teklifleri reddettikten sonra (Hamas'ın) liderleri artık hiçbir ABD ortağının başkentinde hoş karşılanmamalı. Hamas'ın haftalar önce rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir teklifi reddetmesinin ardından bunu Katar'a açıkça belirttik" ifadelerini kullandı.

NATO’nun gündemi; Orta Doğu, Güney Kore, Gürcistan ve Ukrayna NATO’nun gündemi; Orta Doğu, Güney Kore, Gürcistan ve Ukrayna

Yetkili, Katar'ın yaklaşık 10 gün önce Hamas liderlerine bu talebi ilettiğini söyledi.

Haberde ayrıca Hamas'tan 3 yetkilinin, Katar'ın Hamas liderlerine bu yönde bir talepte bulunduğu iddiasını reddetti.

Ve haberde, “Katar'dan henüz bir açıklama yapılmadı” denildi.

İddiaların kaynağı “ABD’li yetkililer

Times of Israel gazetesi de ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden 2 üst düzey yetkililere dayandırarak yayınladığı haberinde, ABD'nin talebi üzerine Katar'ın 1 hafta önce Hamas'a Doha'daki ofisini kapatması gerektiğini söylediğini öne sürdü.

Haberde, “ABD'li yetkili, Hamas'ın ağustos ayı sonlarında Amerikalı-İsrailli rehine Hersh Goldberg-Polin ile 5 kişiyi daha infaz etmesinin ve ardından daha fazla ateşkes önerisini reddetmesinin, yönetimin Hamas'ın Doha'daki varlığının devamına ilişkin yaklaşımını değiştirmesine yol açtığını ve bu durumun artık kabul edilebilir olmadığını belirtti” ifadeleri kullanıldı.

ABD yönetiminden ikinci üst düzey yetkili ise, "Rehinelerin serbest bırakılması yönündeki teklifleri reddettikten sonra (Hamas'ın) liderleri artık hiçbir ABD ortağının başkentinde hoş karşılanmamalı. Hamas, müzakerelerde ‘gerçekçi olmayan pozisyonlarından' taviz verme belirtisi göstermedi ve Gazze'de iktidarda kalma yeteneğini etkili bir şekilde garanti altına alacak şartları korudu. ABD ve İsrail'in asla kabul etmeyeceği bir şey" dedi.

ABD'li yetkili, ABD'nin 2 hafta önce Katar'dan Hamas'ı ülkeden çıkarmasını istediğini, Katar'ın da bunu kabul ettiğini ve 28 Ekim civarında Hamas'a bildirimde bulunduğunu öne sürdü.

Yetkili, Hamas yetkililerinin ne zaman ülkeden çıkarılacağı ve nereye gönderileceği yönündeki ayrıntıların henüz belirlenmediğini aktardı.

Öte yandan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Sani, Hamas'ın Doha'daki ofisinin "müzakere yürütme imkânı sağladığını" ve faydalı olmaya devam ettiği sürece açık kalmasına izin vereceğini defalarca dile getirmişti.

Editör: Burçin Çelikkol