Yunan yapımı Famagusta, Türkiye’de ve diğer ülkelerde yayınlanmaması kararlaştırılan bir Netflix dizisi olarak gündeme geldi. Kıbrıs Barış Harekâtı’nı “işgal” olarak nitelendiren içerikleri nedeniyle Türk kamuoyunda büyük tepki toplayan dizi, yalnızca Yunanistan’da Netflix kataloğunda yer alacak. RTÜK, dizinin Türkiye’de yayından kaldırılmasına dair bir açıklama yaparak diziyi “Kıbrıs Barış Harekâtı’na ve Türk askerine karşı art niyetli bir girişim” olarak nitelendirdi.

Famagusta neden yasaklandı?

Dizi, Kıbrıs Barış Harekâtı’nı işgal olarak sunarak, Türk askerini "Rumlara zulmeden ve toplu ölümler gerçekleştiren" taraf olarak resmediyor. Bu yaklaşım, Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandı. RTÜK, dizinin Türk milletinin tarihsel ve kahramanca bir barış harekâtı olarak kabul ettiği bu olayın kötülenmesini kabul edilemez buldu. Yapılan görüşmelerin ardından, Netflix diziyi yalnızca Yunanistan’da yayınlayacak, diğer ülkelerde ise katalogdan çıkarıldı.

Famagusta konusu nedir?

Dizi, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında hayatları kesişen iki farklı hikâyeyi işliyor. Londra’da yaşayan ve o dönem ailesini kaybeden 50 yaşındaki bir adam ile evlerini terk etmek zorunda kalan, bebeklerini kaybeden genç bir Rum ailenin dramı anlatılıyor. Dizinin fragmanında, Türk askerleri Rumları zorla yerlerinden eden ve büyük acılara neden olan bir güç olarak tasvir ediliyor.

Bu içerik, özellikle Kıbrıs Rum toplumu için önemli bir konu olduğundan, dizinin Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde yayımlanması dikkat çekti. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndaki gala gösteriminde Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis de yer almış ve diziyi “hala devam eden Kıbrıs sorununun çözümüne dair sorumluluklarımızı hatırlatan bir yapım” olarak tanımlamıştı.

RTÜK'ün Famagusta için yaptığı duyuru

“Famagusta” isimli yapım, yakın tarihimizin barış ve kahramanlık destanı olan “Kıbrıs Çıkarması” aleyhindeki içeriğiyle Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Kıbrıs Türkünün haklı davasının savunulmasını, zulme uğrayan soydaşlarımızın kurtarılmasını amaçlayan “Kıbrıs Barış Harekâtı”, adının hakkını vererek hukuk çerçevesinde Ada’ya huzur getirmiştir. 

Kahraman Türk askeri Kıbrıs’a barış ve huzur götürmüş, akan kan durmuş, mazlumun gözyaşları silinmiştir.

Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlıştır.

Kadir İnanır'ın ablası vefat etti Kadir İnanır'ın ablası vefat etti

Yapım, daha önce menşe ülkesindeki televizyonlarda yayınlanmış ve sonrasında Netflix tarafından lisanslanmıştır.

Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri  yapmış ve yapımın yayınlanmayacağna dair anlayış birliğine varılmıştır.

Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: Elif Erbay