Dicle Üniversitesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Mermerciler, Madenciler Derneği tarafından düzenlenen "Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı"nda, Türkiye'de meydana gelen depremler ve şehirlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda çalışmalar yapıldı.

Prof. Dr. Naci Görür, konuşmasında Türkiye'nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını ve deprem ülkesi olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Görür, depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ve bu gerçeğin toplum tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

"DEPREM BİZİM İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL HAKİKAT"

Ogün Samast Akçaabat Adliyesi'ne geldi! Ogün Samast Akçaabat Adliyesi'ne geldi!

Görür, "Bugün olmazsa yarın, herhangi bir gün sabah uyandığımızda 7 büyüklüğünde bir depremin herhangi bir yerde olduğunu ve binlerce insanın kaybedildiğini duyabiliriz, öğrenebiliriz. Bu bizim için sürpriz olmaz. Şimdi bu bir hakikat." ifadelerini kullandı.

Dünya tarihinde 13 milyon yıldan fazla süren bir doğa olayının milyonlarca yıl daha süreceğine işaret eden Görür, bu nedenle depreme karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

"DEPREMİ DURDURMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Prof. Dr. Naci Görür, önlem alındığında depremlerin yol açtığı can kaybının önüne geçilebileceğini belirterek, "Kentlerimizi deprem dirençli hale dönüştürmeliyiz. Çünkü depremi durdurmak mümkün değil. Eğer ölmeyeceksek kentleri deprem dirençli yapacağız. Bu mümkün mü? Mümkün." dedi.