MERT SAYAN - HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanlığı tarafından, Resmî Gazete'de 9140 sayılı karar numarası ile 15 Kasım 2024 tarihinde Türkiye ile Filistin arasında mutabakat zaptının yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Resmî Gazete’de yayımlanan karar şöyle:

“24 Mayıs 2022 tarihinde Ramallah’ta imzalanan ve 7509 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Filistin Devleti Hükümeti Arasında Kolluk Eğitimi İşbirliği Mutabakat Zaptı’ nın onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. ve 3. maddeleri gereğince karar verilmiştir.”

Kolluk kuvvetleri eğitilecek

Bu mutabakat ile Filistin vatandaşlarının Türkiye’de kolluk kuvveti eğitimi görecekleri kararlaştırıldı. Emekli Tümgeneral Yavuz Ertürk, imzalanan mutabakat hakkında şunları söyledi:

“Türkiye ile Filistin arasında bir mutabakat imzalanmış. Bu mutabakat zaptının amacı, Türkiye ile Filistin arasında kolluk kuvvetleri eğitim-öğretim iş birliğine gidilmesidir. Ancak işin detayına girdiğimizde görüyoruz ki bu mutabakat zaptının amacı, Filistin’in kolluk kuvvetlerine Türkiye’de eğitim verilerek öğrenci yetiştirmektir. Yani polis, jandarma, sahil güvenlik olarak Türkiye’deki resmi okullarda, polis akademilerinde Filistinli çocuklar gelip eğitim görecekler. Filistin’in kolluk kuvveti olacaklar.”

Ahmet Özer ile irtibatlı 12 şüpheli gözaltına alındı Ahmet Özer ile irtibatlı 12 şüpheli gözaltına alındı

Mutabakat zaptının birinci aşamasını özetleyen Ertürk, zaptın ikinci aşaması için ise şunları söyledi:

“Mutabakatın ikinci aşaması, bu öğrencilere ve diğer öğrencilere eğitmen niteliği kazandırarak polis akademilerinde veya jandarma, sahil güvenlik akademilerinde yüksek lisans eğitimi verilmesini öngörmektedir. Ayrıca bu yüksek lisans eğitimi almış kişilere, doktora eğitimi verilecektir.”

Bütün masrafları Türkiye karşılayacak

Öte yandan, bu öğrencilerin Filistin Devleti tarafından seçileceğini belirten Ertürk; “Bu öğrencilerin bütün masraflarını biz karşılayacağız. Filistin Devleti, sadece günlük harçlıklarını verecek. Bunun dışında yeme-içme ve barınma gibi ihtiyaçlarını sözleşmeye göre sağlamakla mükellefiz. Ayrıca bu anlaşmaya göre, eğitim süreci boyunca görecekleri bütün sağlık hizmetlerinin masraflarını da Türkiye karşılayacak.” dedi.

Üniversiteye gider gibi

Mutabakata göre, Filistin vatandaşları bireysel başvurularını yapabilecekler. Bireysel başvurularını yaparak, üniversite sınavına girer gibi gelip müracaat edebilecekler. Mülakat sonucunda kabul gören öğrenciler, önce öğrencilik, sonra öğretmenlik ve yüksek lisans-doktora eğitimi alabilecekler.

“Geç kalınmış bir karar”

Filistin için bir görünürde devlet olduğunu, ancak yapısında eksiklikler bulunduğunu belirten Ertürk; “Şunu kabul etmek lazım, Filistin’in yapısında devlet olarak bir etkinlik yok. Yapılan bu iş birliğinde bizim için bir kazanç da yok. Bizim için tamamen tek taraflı, o bölgedeki bir devleti bize müzahir olacak şekilde yetiştirmek. O bölge, Osmanlı döneminde İngilizlerle iş birliği yaparak onların dediğine göre hareket etmiş ve bize isyan bayrağı çekmiştir. Ancak halen o bölgedeki iş birliğimiz devam ediyor. Temel nedenimiz ise ekonomik çıkarlarımız.” dedi.

Emekli Paşa, bu mutabakatı Orta Doğu siyaseti açısından şu ifadelerle değerlendirdi:

“Bu insanların kurduğu devlet, Orta Doğu’da çoktan eğitilmesi lazımdı. Araplar tarafından dışlanmış, İsrail tarafından sıkıştırılmış bir devletin bugüne kadar çoktan desteklenmesi gerekirdi. Şu an yapılacak olan destek, kendi iç işleri ve halkın güvenliği ile ilgili konularda olacaktır.”

Devlet güvenliği ile katkımız olmayacağına dikkat çeken Ertürk, “Orta Doğu siyaseti için geç kalınmış bir karar.” dedi.

Editör: Elif Erbay