İran’ın başkenti Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’ye düzenlenen suikast sonucu dünya gözünü bölgeye dikti.

'Savaş yetkisi' verdi

Tahran yönetimi, İsrail’e karşı saldırı tehditlerinin boyutunu artırdı. İran dini lideri Ali Hamaney, geçtiğimiz günlerde ‘savaş yetkisi’ veren belgeyi Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’a teslim etti.

İran devlet televizyonları askeri marşlar ve savaş hazırlığı görüntüleriyle kamuoyunu bir çatışma ihtimaline hazırladı.

Hamaney, yaptığı açıklamada "Siyonist rejim bitti" ifadelerini kullanmıştı.

"Yanıtımız sert ve acı verici olacak"

İranlı bir yetkilinin El Cezire'ye yaptığı açıklamada, “Tahran’ın yanıtsız kalması veya sembolik bir yanıt vermesi söz konusu değil. Her türlü yanıt sert ve acı verici olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Batılı istihbarat kaynaklarından alınan bilgiye göre, İran’ın İsrail’e Yahudilerin kutsal günü olan Tişa Beav bayramında saldıracağı öne sürüldü.

Tehditler arttı

Öte yandan Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, Tel Aviv’e karşı tehditlerini sürdürdü.

Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in sınırda yer alan Ramya Askeri Üssü'ndeki istihbarat teçhizatlarının güdümlü füze ile hedef alındığını duyurdu.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde ise İsrail'e ait savaş uçaklarının Lübnan'ın sınır bölgesindeki Kfar Killa beldesine art arda 4 hava saldırısı düzenlediği aktarıldı.

NNA'da ayrıca, İsrail'in Mahmudiye bölgesi ve Blad beldesi çevresine hava saldırıları gerçekleştirdiği kaydedildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Mercayun ilçesi çevresindeki Hizbullah hedeflerine saldırılar düzenlendiği belirtilmişti.

Golan'a saldırı

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

Hulusi Akar'dan Özel'e tazminat davası Hulusi Akar'dan Özel'e tazminat davası

İsrail'in 27 Temmuz'da Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen saldırıdan Hizbullah Hareketi'ni sorumlu tutması üzerine gerginlik daha da arttı.

“Lübnan’ı terk edin” çağrıları

Tüm bu gelişmeler ışığında batılı ülkelerin büyük çoğunluğu dahil olmak üzere pek çok ülke vatandaşlarına Lübnan’ı terk etme çağrısında bulundu. Bu ülkelerin arasında ABD, Fransa,İtalya, Ürdün ve Suudi Arabistan da yer alıyor.

İsveç büyükelçiliğini taşıdı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan yoğun çatışmaların ardından Beyrut Büyükelçiliği’nin başka bir yere taşınmasını planlandıklarını belirterek, elçilik personeline de Beyrut'tan Kıbrıs'a gitmelerini söylediklerini aktardı.

Dışişleri'nden Lübnan için vatandaşlara çağrı

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan için seyahat uyarısında bulundu. "Vatandaşlarımızın elzem olmadığı sürece Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları" gerektiği belirtildi.

Yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi:

Bölgemizdeki son gelişmeler nedeniyle, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızlı bir şekilde bozulması ihtimali mevcuttur.

Bu itibarla,

-Vatandaşlarımızın elzem olmadığı sürece Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları;

-Lübnan'da bulunan vatandaşlarımızın ise tedbirli olmaları, zorunlu olmadıkça Nebatiyeh, Güney Lübnan, Bekaa ve Baalbek-Hermel vilayetlerine gitmemeleri ve Lübnan’da kalmaları elzem olmayanların mümkünse ticari uçuşlar halen devam ederken Lübnan’dan ayrılmaları tavsiye olunmaktadır.

Gelişmelerin Bakanlığımızın ve Beyrut Büyükelçiliğimizin resmi web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilmesi yararlı olacaktır.

Acil durumlar için Beyrut Büyükelçiliğimize aşağıdaki telefonlardan ulaşılabilmektedir:

+961 3 944 904 / +961 70 622 012

Editör: Ömer Göyce