TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gündeminde, Rusya-Ukrayna krizinden BRICS üyeliğine ve yeni Anayasa çalışmalarına kadar birçok konu yer aldı. Kurtulmuş, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna çatışmasında çözüm yönündeki çabalarını hatırlatarak, Dolmabahçe Mutabakatı’nı gündeme getirdi. A

Ancak Ukrayna’nın müzakereleri sonlandırması sonucu anlaşmanın bozulduğunu belirtti. Rusya’nın Türkiye’ye olan güveninin, Türkiye’nin ilkeli ve çok taraflı tutumu sayesinde arttığını vurguladı.

BRICS hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, BRICS'in ekonomik iş birliği, NATO’nun ise savunma iş birliği odaklı olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu iki bloğu birbirine alternatif olarak görmediğini ve Rusya ile iş birliğinin devam ettiğini belirtti.

"Dış politikada elimizi rahatlatacak"

Kurtulmuş, “BRICS ağırlıklı olarak ekonomik iş birliği teşkilatı, NATO bir savunma iş birliği teşkilatı. Türkiye NATO üyesi ama aynı zamanda Rusya'yla da iş birliği içerisinde. Türkiye hiçbir zaman bu ilişkileri birbirinin alternatifi olarak görmedi. Böyle düşünmediğimizi, kategorik olarak böyle bir anlayışa karşı olduğumuzu başından itibaren söyledik. Bu Türkiye'nin dış politikada elini rahatlatacak bir yaklaşımdır. Açıkçası BRICS’in güçlenmesinin ve bir denge oluşturmasının dünya barışının korunmasında etkili olacağı kanaatindeyim.” dedi.

Suriye meselesinde, Türkiye’nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğunu ve bu ülkenin istikrarının bölgesel barış için önemli olduğunu dile getirdi. Ayrıca, PYD, YPG, PKK gibi örgütlerin desteklenmesinin Suriye’deki sorunun temelini oluşturduğunu ifade etti.

Mehmet Uçum: DEM'in terör vesayetinden kurtulması gerek Mehmet Uçum: DEM'in terör vesayetinden kurtulması gerek

"Hiçbir parti kapıyı kapatmadı"

Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, partilerle görüşmelerin sürdüğünü ve hiçbir partinin sürece kapıyı tamamen kapatmadığını belirtti.

Kurtulmuş, "Son görüşmelerimizde hiçbir parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı, 'biz müzakereye kapalıyız' demedi. Tabii anayasa yapım sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için siyasetteki diyalog zemininin de sağlıklı işlemesi lazım" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Anayasa'nın bir toplumsal sözleşme olduğunu ve partilerin değil, halkın anayasası olması gerektiğini vurguladı. İlk dört madde üzerinde tartışmanın ise gereksiz bir zaman kaybı olduğunu söyledi. Anayasa’nın, Türkiye’yi özgürlükçü bir yapıya kavuşturma ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yapılabilecek revizyonların da müzakere edilebileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Ömer Göyce