6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki Kahramanmaraş depremlerinin ardından, İstanbul'da beklenen potansiyel büyük deprem kenti olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Kahramanmaraş depremlerinin ardından, İstanbul'da deprem riski nedeniyle nüfus azalmaları da gözlendi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hazırladığı raporlarda riskli ilçeler ve mahalleler ayrıntılı olarak belirtiliyor.

AFAD'a göre, "İstanbul'un tüm ilçeleri yüksek risk taşımasına rağmen özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve çevresindeki mahalleler, olası büyük depremden daha yoğun etkilenebilir."

İBB'nin raporuna göre ise en yüksek risk taşıyan ilçeler Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü olarak belirtiliyor. Olası büyük bir depremde Zeytinburnu'nda 5,334, Avcılar'da 7,039 ve Küçükçekmece'de 12,244 yapının ağır hasar göreceği öngörülüyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre; AFAD'ın İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında oluşturduğu raporda, İstanbul'un büyük bir deprem sonrasında beklediği tehlikeler aşağıdaki şekilde sıralandı:

ZEMİNİ SIVILAŞMAYA MEYİLLİ İLÇELER

- İstanbul'un tüm ilçeleri risk altında, ancak özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve çevresindeki mahalleler olası büyük bir depremde daha yoğun etkilenebilir. Bu durumun ana nedenleri, belirtilen ilçelerin fay hattına yakınlığı, yapıların taşıyıcı sistemlerinin yetersizliği ve zemin koşullarının sıvılaşmaya elverişli olmasıdır.

HEYELAN BÖLGESİ

- Beylikdüzü ve Ataşehir ilçeleri, yoğun nüfus ve yüksek katlı yeni binaların olduğu bölgelerdir. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçeleri, heyelan bölgelerinde yer aldığı için çökmeler yaşanabilir.

GÖÇÜN OLUMSUZ ETKİLERİ

- Esenyurt ilçesi, yüksek yapılaşma, artan nüfus ve göç nedeniyle depremden etkilenme riski taşıyan bölgelerden biridir.

FAY HATTINA YAKIN

- Silivri ve Tuzla, aktif fay hattına yakın olmaları ve zemin koşullarının sıvılaşmaya uygun olması nedeniyle büyük bir depremde olumsuz etkilenebilecek ilçelerdir.

TAMAMI ETKİLENECEK İLÇELER

- Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu ilçeleri, tamamının etkileneceği öngörülmektedir. Bu ilçelerde hastaneler, okullar gibi önemli yapılar bulunması, yapı stokunun eski olması gibi faktörler riski artırır.

YÜKSEK RİSK

- Adalar ilçesi, fay hattına yakınlığı ve eski yapılar nedeniyle yüksek risk taşır, ancak düşük nüfus yoğunluğu ve deniz ulaşımının açıklığı gibi faktörler de dikkate alınmalıdır.

- Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar ilçeleri de risk taşıyan bölgeler arasında yer almaktadır.

HASAR BEKLENTİSİ YÜKSEK BÖLGELER

Raporda ayrıca, İstanbul'daki birçok ilçede genel olarak yüksek risk puanları olduğu belirtildi. Güney kıyı bölgelerindeki ilçeler (Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Maltepe, Silivri, Tuzla ve Zeytinburnu), aktif fay hatlarına yakınlıkları nedeniyle daha fazla risk taşımaktadır. Kuzey kıyı bölgelerinde ise yapıların modern deprem yönetmeliklerine uygun olmaması risk puanlarını artırmıştır. Bu nedenle riskli bölgelerde deprem sonrası hasar beklentisi yüksektir.

ACİL DÖNÜŞÜM BEKLEYEN İLÇELER

AFAD'ın hazırladığı "Kırmızı Eylem" planına göre, çeşitli ilçelerde yüzden fazla semtte acil dönüşüm gerekmektedir.

Acil dönüşüm bekleyen ilçeler şöyle: 

- Adalar ilçesi: Heybeliada, Nizam, Maden, Kınalı ve Burgazada mahalleleri

- Ataşehir ilçesi: İçerenköy mahallesi

CHP'den Şişli için sürpriz kadın aday adayı!  CHP'den Şişli için sürpriz kadın aday adayı! 

- Avcılar ilçesi: Deniz Köşkler, Cihangir, Ambarlı, Merkez, Gümüşpala, Üniversite, Firüzköy, Mustafa Kemal Paşa ve Yeşilkent mahalleleri

- Bağcılar ilçesi: Yıldıztepe, Evren, Kirazlı, Demirkap