Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Büyük Filistin Mitingi’nde İsrail’in işgalci ve terörist olduğunu vurgulayarak "İsrail biz de seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz" şeklinde ifadeler kullandı. Ayrıca Batı'ya da sert tepki gösteren Erdoğan, “Siz yeniden bir hilal-haçlı mücadelesi mi estirmek istiyorsunuz?” dedi.
Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından İsrail Dışişleri, Türkiye ile ilgili yeni bir karar alındı.
İSRAİL, DİPLOMATİK TEMSİLCİLERİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR
İsrail, Türkiye'deki diplomatik temsilcilerini geri çağırma kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
Bakan Cohen, paylaşımında, Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları hakkındaki açıklamalarına atıfta bulunarak, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesi amacıyla (İsrailli) diplomatik temsilcilerin geri dönmesi talimatını verdim." ifadelerini kullandı. Bu adım, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor.
Given the grave statements coming from Turkey, I have ordered the return of diplomatic representatives there in order to conduct a reevaluation of the relations between Israel and Turkey.
— אלי כהן | Eli Cohen (@elicoh1) October 28, 2023
TÜRKİYE-İSRAİL NORMALLEŞMESİ BİTİYOR MU?
Ortadoğu'da İsrail ve Filistin arasındaki askeri gerilim, Türkiye-İsrail ilişkilerine olumsuz etkisi gittikçe artıyor.
Türkiye, krizin başlangıcında diplomatik bir dil kullanarak savaşın daha fazla yayılmasını önlemeye çalıştı. Ancak, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne yapılan saldırı sonrasında Türkiye'nin tavrı sertleşti. İsrail'i bu saldırılardan sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırılar için "soykırıma varan nitelikte" dedi.
25 Ekim'de yaptığı bir konuşmada Erdoğan, İsrail'i ve Batı ülkelerini sert bir şekilde eleştirdi ve Türkiye için İsrail ile normalleşmenin artık mümkün olmadığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, 2018'de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından gerginleşmiş ve düşük düzeye çekilmişti. Ancak 2021'de ilişkilerin düzelmesi için görüşmelere başlandı ve büyükelçilerin karşılıklı atanması normalleşme sürecinin önemli bir adımı olarak kabul edilmişti.