İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da ayrım duvarı inşa etmek için hazırlık kapsamında pazar günü tarım arazilerini taramaya başladığı bildirildi.

Batı Şeria'nın merkezindeki Sincil kasabasında buldozerlerle ekinler yerle bir edilirken, planlanan duvarla toprak sahiplerinin bahçelerine erişiminin engellenmesi kararlaştırıldı.

Böylece yaklaşık 8 bin dönüm araziye el konulacağı belirtildi.

İsrail’İn aşırı sağcı hükümetinin sekiz ay önce aldığı duvar inşasına ilişkin karar, Beerşeba'dan Nasıra'ya kadar uzanan Güney-Kuzey şehirlerarası yolu olan 60 Nolu Otoyolu izole etme planının bir parçası olarak alınmıştı.

Filistinli 200 çiftçinin hakkı gasp ediliyor

Sincil Belediye Başkanı Muataz Tavafşa, Arabi el-Cedid’e yaptığı açıklamada, 1.500 metre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde olacağını belirttiği duvarın, Filistinli çiftçilerin topraklarına erişimi keseceğini söyledi.

Tavafşa, yaklaşık 200 ailenin geçimini bu bahçelerdeki zeytin ve meyve ağaçlarından sağladığını aktardı.

Toprak sahiplerinin mahkemeye yaptığı başvuru, ayrımcılık duvarı inşa etme planlarının temyiz edilemeyeceği ve planlandığı gibi C Bölgesi'ndeki tarım arazilerinde devam edeceği söylenerek reddedildi.

A, B ve C bölgesi

İsrail işgal altındaki Batı Şeria, 1995'teki Oslo Anlaşmasıyla A, B ve C bölgeleri olmak üzere üç bölgeye ayırdı.

A bölgesinde, çoğu sivil hizmet ve iç güvenliğini Filistin Yönetimi yürütüyor. B Bölgesinde eğitim, sağlık ve ekonomi işlerden yine Filistin Yönetimi sorumlu. Her iki bölgede de dış güvenlik İsrail’in kontrolünde.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın % 60'ına karşılık gelen C bölgesinin kontrolünün Filistin Yönetimi'ne devredilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail bu bölgede her şeyin kontrolünü eline geçirdi.

Duvarlarla bölünen yasa dışı ilhak  

İsrail, Batı Şeria ile arasındaki Yeşil Hat sınırı boyunca ve işgal altındaki toprakların bazı kısımlarını da içine alan devasa bir ayırma duvarı inşa etti.

İsrail, Filistinlilerin "apartheid/ayrım duvarı" adını verdiği duvarın inşasına 2000 yılında İkinci İntifada sırasında başladı.

Ayrım duvarı, Filistinlilerin bir kasabadan diğerine ulaşmalarını engellerken, İsrail yasadışı yerleşim birimleri inşa etmeye devam etti.

Batı Şeria'daki yerleşimler, uluslararası toplumun büyük çoğunluğu tarafından yasadışı olarak kabul ediliyor.

İşgalci bir gücün sivil nüfusunu işgal altındaki topraklara taşımasını açıkça yasaklayan Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ediyor.

İsrail hükümeti ise yerleşim yeri inşasını aktif olarak teşvik ediyor ve yalnızca kendi onayı olmadan inşa edilen yerleşim yerlerini yasadışı olarak değerlendiriyor.

Batı Şeria'da yaklaşık üç milyonluk Filistin nüfusuna rağmen 600 bini aşkın İsrailli yerleşimci bulunuyor.

ABD, İsrail’in İran’a yumruk değil fiske atmasını istiyor ABD, İsrail’in İran’a yumruk değil fiske atmasını istiyor

Editör: Burçin Çelikkol