Washington Post gazetesi, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki savaşları kapsamında artan can kayıpları, ekonomik sıkıntıları ve yaygın kesintilerle birlikte derinleşen bir savaş yorgunluğuyla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

WP: İsrail’de savaşın getirdiği yük giderek ağırlaşıyor

Gazeteye konuşan yedek askerlerin anlattıkları İsrail ordusundaki çöküşü ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkardı.

Golani Tugayı’ndan yedek asker Ari Kraus`un hikayesine yer veren gazete, “Krausi, günlerini Gazze’de yeraltı tünellerini yıkarak geçiriyor. Onun hikayesi, ailelerinden, işlerinden ve eğitimlerinden uzaklaştırılıp cephede görev yapmak üzere çağrılan yaklaşık 80.000 İsrailli yedek askerin hikayesini yansıtıyor. Ancak, her geçen gün artan sayıda yedek asker, göreve gelmeyi reddediyor. Bu durum, giderek genişleyen bölgesel savaşta operasyonlarını sürdürme mücadelesi veren ordunun karşı karşıya kaldığı yükü daha da ağırlaştırıyor” diye yazdı.

İran dini lideri Hamaney: “Birkaç ay önce Suriye'yi uyarmıştık" İran dini lideri Hamaney: “Birkaç ay önce Suriye'yi uyarmıştık"

“Böyle olacağını düşünememiştik”

İsrail Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Nadav Şoşani`ye göre, silahlı kuvvetlerde ağırlaşan yükün bir sonucu olarak, asker alım oranları Ekim 2023`ten bu yana yüzde 15 düştü.

Savaşın bu kadar uzayacağını düşünmediklerini belirten İsrail Özel Kuvvetlerinden yedek bir asker ise hizmete gelmeyi reddeden askerlerden dolayı 12 kişilik birliğinin beşe düştüğünü söyledi. Askeri protokoller nedeniyle ismi açıklanmayan yedek asker, “Yerimizi dolduracak kimse yok, böyle olacağını düşünememiştik” dedi.

Washington post ayrıca çoğu yedek askerin uzun süreli görevlerinden dolayı evliliklerin, boşanma aşamasına geldiğini ve işverenlerin giderek daha sabırsız hale geldiğini belirtti.

İsrailliler kırılma noktasında

Gazeteye konuşan İbrani Üniversitesi`nden siyasi analist Jael Talşir, durumu İsrail toplumu için bir kırılma noktası olarak nitelendirdi.

Talşir, “İster ekonomik kriz olsun ister yedek askerlerin ve ailelerinin yaşadığı ağır kayıplar, ister can kayıpları ve yaralanmalar olsun, İsrail toplumu kesinlikle kapasitesinin sınırına yaklaşıyor” dedi.

Uzun süren savaşın İsrail ekonomisi üzerinde bıraktığı ağır yüke de yer verilen haberde küçük işletmeler kapandığı, yeni kurulan şirketlerin sermaye kaybettiği ve bazı başarılı şirketlerin yurt dışına taşınmayı düşündüğü vurgulandı.

Verilere göre, savaştan önce yedek askerlik görevi için her ay birkaç gün işe gitmeyen ortalama 3.200 işçi sayısının geçen yılın ekim ayından aralık ayına kadar geçen sürede ayda 130.000 işçiye çıktığı belirtildi. Ayrıca bu işçilerin çoğunun işe hiç gitmediği vurgulandı. 

Editör: Burçin Çelikkol