Batı Şeria’nın el-Mahrur bölgesinde yaşayan onlarca Hristiyan aile yerinden edildi, işgale ve gaspa karşı gelenler tutuklandı.  

Filistinli aktivist Alice Kisiya, işgal altındaki Batı Şeria'da silahlı İsrailli yerleşimcilerin ailesinin topraklarına el koymasını protesto ettiği için İsrail polisi tarafından pazar günü gözaltına alındı.

Askerlerin korumasında silahlı yerleşimci işgali

Filistin haber ajansı Wafa, annesi Michelle'in aynı gün serbest bırakıldığını, Alice'in pazartesi günü mahkemeye çıkacağını bildirdi.

İsrail mahkemesi Alice Kisiya hakkında 15 gün Mahrur'a girme yasağı vererek serbest bıraktı.

Aileler protestolarla sesini duyurmaya çalışıyor

31 Temmuz'da İsrail askeri güçlerinin eşliğinde El-Mahrur’a giren silahlı yerleşimciler, Kisiya ailesinin arazisini işgal ederek, onu ve diğer Filistinli Hıristiyan aileleri tahliye etti.

Zorla yerinden edilen Kisiya ve Filistinli insan hakları aktivistleri, gaspı protesto etmek için bölgede protesto gösterileri düzenledi.

İran'dan, Hizbullah'a saldırıların ardından açıklama İran'dan, Hizbullah'a saldırıların ardından açıklama

Alice Kisiya, protestolardan birinde, “Çatışmanın, bizi susturacağını düşündüler, ancak biz susturulmayacağız" ifadelerini kullandı.

İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı yerleşim birimlerinde genişleme faaliyetleri, Gazze'deki Filistinlilere yönelik kapsamlı askeri saldırıları sırasında da devam etti.

Bölgedeki son Hristiyan ailelerden biri olan Kisiya ailesi, yıllardır yasadışı yerleşimin genişlemesi tehditleriyle karşı karşıya kalmış, 2019'da evleri ve restoranları yıkılmıştı.

Hristiyan alemi de sessiz

40 yıldan uzun süredir bu araziye sahip olan Kisiya ailesi, mülklerini geri almak için uzun süredir mücadele veriyor.

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan El-Mahsur, yerleşim alanlarının genişlemesi nedeniyle risk altında.

Yahudi işgali faşistlik seviyesinde

İsrail’in sözde maliye bakanı ve yerleşimci sömürgeciliğinin önde gelen savunucularından Bezalel Smotrich, UNESCO listesindeki 150 dönümden fazla zeytin ve üzüm bağlarını yok edeceği konusunda uyardığı "Nahal Heletz" yerleşiminin kurulmasına izin verdi.

Smotrich sosyal medya hesabında, "Hiçbir 'İsrail' karşıtı veya Siyonizm karşıtı karar, yerleşim genişlemesini durdurmayacak. Filistin devleti kavramını baltalamak ve varlığımızı tesis etmek için çabalarımızı sürdüreceğiz" diye yazdı.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm "İsrail" yerleşimleri yasadışı kabul ediliyor. Uluslararası Adalet Divanı [UAD], bu yerleşimlerin "mümkün olduğunca hızlı bir şekilde" durdurulmasını emretti.

Editör: Burçin Çelikkol