Başkent Bağdat'ta Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile düzenlenen ortak basın toplantısında Hakan Fidan kritik açıklamalara yer verdi.
Irak'ın PKK'yı terör örgütü olarak tanıması gerektiğini belirten bulunan Fidan, şu ifadeleri kullandı:
Irak'ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması dış politika önceliklerimizdendir. Irak'ı stratejik hedeflere birlikte ulaşabileceğimiz güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Sayın Sudani tarafından öncülüğü yapılan Kalkınma Yolu projesini de kuvvetle destekliyoruz. Projenin ayrıca bölgemizin istikrarına ve refahına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çalışıyoruz.
"IRAK'IN PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMALARINI BEKLİYORUZ"
Bugünkü kapsamlı görüşmelerimizde çok çeşitli konuları ele aldık. Bunların başında terörle mücadele gelmekte. Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. PKK'nın Irak egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayız. PKK terör örgütü Sincar'ı Kandil'i ve daha birçok Irak köylerini işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışındadır.
Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini destekliyoruz. Biz ismi ne olursa olsun ister PKK ister DEAŞ Irak'ın toprak bütünlüğüne kasteden, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak'la birlikte çalışmaya hazırız. Irak'ın dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz.
"TİCARET HACMİMİZ 25 MİLYAR DOLAR"
Türkiye, Irak ile ekonomik ilişkilerine de çok büyük önem vermekte. An itibarıyla ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır. Ticaret dünyasının sıkıntı yaşamaması için neler yapılması gerekiyor bu konuda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Irak'ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmekte. Bu konuda beraber çalışmalarımızı daha kurumsal daha sistemsel hale getirmek konusunda fikir birliğine vardık.