Anadolu’nun orta yerinde, Nevşehir’de 800 yıllık bir kaya tuzu madeni var. “Ne var bunda? Her yerde tuz madeni var” deyip geçmeyin. Bu tuz madeni, halk arasında yüzyıllardır yaşayagelen rivayete göre, ilk olarak Anadolu’nun irfan ışığı Hacı Bektaş Veli tarafından bulunmuş. 

Aslına bakılırsa bu rivayetin gerçeklik payı çok büyük; Anadolu Selçuklu devletinin son döneminden itibaren yörede tuz ocağı bulunduğuna ilişkin bazı kayıtlar mevcut. Tuz, çıkarıldığı yerdeki yüzlerce yıllık Türk köyüne bile adını vermiş; köyün adı Tuzköy.

Metrobüste doğum yaptı! Doğum anı kameralara yansıdı... Metrobüste doğum yaptı! Doğum anı kameralara yansıdı...

Tuzköy tuz madeninde üretilen minerali yüksek kaya tuzu, yaklaşık bin metre uzunluğundaki tünelden yerin 110 metre altına inilerek elde ediliyor. Her gün çıkartılan 500 ton dolayında tuz yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. 

Ocaklardaki yetkililerden Maden Yüksek Mühendisi Tahsin Açıkgöz, tuzun tamamen elektrik enerjisi kullanılarak çıkarıldığını söyledi. Açıkgöz; “Çıkarttığımız ürünler tamamen temizdir. Üretim aşamasında herhangi bir aşamada herhangi bir patlayıcı kimyasal kullanılmamaktadır. Ürettiğimiz tuzların büyük bir bölümü gıda olarak tüketilirken, geriye kalanları da sanayide kullanılmaktadır” dedi.

İşletme sahibi Suat Bilgin de açıklamasında, üretilen tuzları Hollanda ve Ukrayna başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Bilgin; "Şu anda Romanya’dan da talep var. Daha önce göndermiştik, tekrar istiyorlar. Bulgaristan’a gönderiyoruz. Devletimize katma değer ile birlikte 2 milyon lira nakit para girişi sağlıyoruz. Ürünlerimizi Türk Lirası üzerinden satıyoruz. Yabancı firmalar da ürünleri Türk Lirası üzerinden alarak, ülkemizde paketliyor ve satışa hazır olarak ülkelerine götürüyor" ifadelerini kullandı.

Tuz Madeni

Editör: Elif Erbay